11 Mayıs 2012 Cuma

MIHLAMA / MUHLAMA (KUYMAK)

Günaydın,
Yaz geliyor. Güneşli havalar bana hep açık havada yapılan kahvaltıları anımsatır. O yüzden bu aralar kahvaltı tariflerine ağırlık verebilirim.
Karadeniz mutfağının vazgeçilmezidir mıhlama. Halk dilinde şiveli olarak muhlama diye tabir edilir.
Mıhlama kaliteli ve bol malzeme kullanılırsa damak tadınızın hakkını verir. Bazı yörelerde kaymakla ya da ayranla yapılır. Ama ben size annemden öğrendiğim şekliyle tarif edeceğim.

Mıh sözlük anlamı olarak çivi demektir. Hani gücü kuvveti dile getirmek için mecazi anlamda çivi gibiyim deriz ya. Mıhlamanın içinde de tereyağı, peynir, mısır unu gibi kuvvetli gıdalar olduğu için de, Karadeniz'de  vücudu çivileme anlamına gelen mıhlama diye tabir edilir, bu lezzetli yiyecek.



Malzemeler:
3 yemek kaşığı tereyağ
4 yemek kaşığı mısır unu
3 yemek kaşığı lor peyniri ya da tel peynir
2 su bardağı ılık su
5-6 adet küp küp doğranmış kaşar peyniri
tuz

Hazırlanışı:

  • Bir tavada tereyağı eritiyoruz.
  • Mısır ununu koyup karıştırarak yaklaşık 5 dakika, mısır ununun rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  • Lor peyniri de koyup karıştırıyoruz.
  • 2 su bardağı ılık suyu ve tuzunu  koyarak topaklanmaması için hızlı hızlı karıştırıyoruz.
  • Daha sonra kısık ateşte  pişiriyoruz. Kaşar peyniri de üzerine eşit miktarda dağıtarak 3 dakika kadar kısık ateşte pişiriyoruz. İçine sevgimizi katmayı unutmuyoruz. Mıhlamanın en belirgin özelliği dibine tutmasıdır. Çünkü en lezzetli kısmı, tutmuş dibidir :)



Afiyet olsun. Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder