25 Mayıs 2012 Cuma

CEVİZLİ EKŞİ MAYA EKMEĞİ

Hafta sonu için ekmek yaptım bu gün. Hemde cevizli. Kahvaltıda poğaça yerine cevizli ekmek denemek ister iseniz buyurun tarife.

Ölçüm tablosu için tık.
ÖN MAYA İÇİN:
1 cup ekşi maya

1 cup tam buğday unu
2 cup içme suyu


Akşamdan maya, un ve suyu büyük bir cam kasade tahta kaşıkla karıştırıp ağzını kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakalım.


HAMUR İÇİN:
1 cup içme suyu

1 tbsp tuz
5,5 - 6 cup tam buğday unu
Ceviz
ÜZERİNE:
Susam,keten tohumu,yulaf ezmesi,haşhaş
Ön mayaya su ,tuz ve unu yavaş yavaş ekleyip ele yapışan ama yoğurdukça toparlanan bir hamur yapalım. Mayalanacak hamurkabını unlayalım ve yoğurduğumuz hamuru içine aktaralım. Üzerini streç folyo ile sarıp hacminin iki katına çıkana kadar 3-4 saat mayalayalım.
Mayalanan hamuru 5 dakika yoğurarak  gazını çıkartalım.
Hamuru unladığımız tezgaha alıp dörde bölelim.
Her bir hamuru ayrı ayrı  el yassılığında inceltip  iri ceviz parçaları serpiştirelim.
Ekmek hamurlarını rulo saralım. Ek yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilip unlanmış fırın tepsisine yerleştirelim. Üzerlerine mutfak bezi örtüp yarım saat kadar el mayası için bekletelim.
Fırını 200 derecede önceden ısıtalım. Fırının içine borcam içinde sıcak su yerleştirelim. 
El mayası gelen ekmek hamurlarını  2-3 yerinden derin çizikler atalım ve üzerlerine fırça ile su sürelim.
Tepsiyi fırına verip ekmekler kızarana dek 30 dakika pişirelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder