Merhaba, sizlere yine yöresel bir tarifim var. Eskişehir'in yöresel tatlarından olan Mercimekli Mantının tarifini sizinle paylaşacağım. Aslında oklavayla pek hamur açamam, ama bunu merdaneyle büyüte bildim:))) Tarif yine mutfağım programından. Çok güzel yöresel tatlar yapıp, tarif veriyorlar. Bende elimden geldiğince denemeye çalışıyorum.. İzleyemiyorsanız, kanalın sitesinde ayrıntılı ve de videolu tarifleri var oradan bakabilirsiniz. Tavsiye ederim
Malzemelerimiz:
1 su bardağı mercimek (önceden ıslatabilirsiniz)
1 büyük boy soğan
1,5 su bardağı et suyu
yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı tereyağ
karabiber, pul biber, tuz
3 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
Hamuru için:
1 yumurta
3 su bardağı un
1 tutam tuz
yarım su bardağı su
Hazırlanışı:
- İlk önce hamurumuzu yoğurup,üzerini nemli bezle örtüp dinlenmeye bırakıyoruz.
- Mercimeği üzerini geçecek kadar suyla haşlayıp, süzüyoruz.
- Diğer tarafta soğanı yemeklik küçük küçük doğrayıp,sıvı yağla bir tencerede pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine mercimeği de döküp kavuruyoruz. Maydanozu, tuzunu ve karabiberini koyup biraz daha soteliyoruz.
- Hamurumuzu iki eşit parçaya ayırıyoruz. Her bezeyi un serpilen masada merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde açıyoruz. İri kare parçalar halinde oklavayla hizalayarak kesiyoruz.
- Her kestiğimiz parçanın içine hazırladığımız harçtan koyup, karşılıklı uçları birleştiriyoruz. Sandal şekli veriyoruz.
- Tepsimizi yağlayıp mantılarımızı diziyoruz.
- Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üzerileri kızarana kadar pişiriyoruz.
- Et suyunu ısıtıyoruz. Kızaran mantıların üzerine döküyoruz. Et suyunu çekene kadar biraz daha fırınlıyoruz.
- Fırından çıkarttıktan 10 dakika sonra, Sarımsak ezip karıştırdığımız yoğurtla üzerini kaplıyoruz.
- Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağı eritip,üzerine pul biberi koyup karıştırıyoruz.
- Yoğurtladığımız mantılarımızın üzerine gezdirerek yayıyoruz. Mantımız hazır..
Afiyet olsun. Sevgiler..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder