27 Mayıs 2012 Pazar

NEVZİNE TATLISI...

   Merhaba, yeni haftanın herkese sağlık, mutluluk huzur getirmesi dileğiyle.. Haftaya nefis bir tatlıyla başlayalım. Bugün size yapması basit  tadı enfes bir yöresel tatlı tarifim var.. Nevzine  Kayseri yöremize ait bir lezzet. Tarifini mutfağım programından almıştım. İçine koyduklarımdan da anlaşılacağı gibi biraz kalorisi yüksek bir tatlı.. Ama tadı muhteşem. (sık sık yapmasak sorun olmaz dimi ama:))) Bizim evde herkes tarafından çok beğenildi. Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanımız da Kayserili, kendisinin en sevdiği tatlı  buymuş.. Türkiye ziyaretinde Amerika Başkanı Obama 'ya Çankaya Köşk'ünde bu tatlıdan ikram edilmiş...


Malzemelerimiz.
Yaklaşık 1 kg un
1 yumurta 
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı tahin
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı sirke
2 çay kaşığı karbonat
1 su bardağı süt
1 paket margarin

Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 çay bardağı pekmez

Hazırlanışı:

  • İlk önce şerbeti yapmaya başlıyoruz. Şekerle suyu ocağa koyuyoruz.
  • Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indiriyoruz.(bu kısım çok önemli dikkat)
  • Soğumaya bırakıyoruz. Ilıdıktan sonra içine pekmezi döküp güzelce karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Diğer tarafta margarinimizi kısık ateşte eritiyoruz.
  • Yoğurma kabımızın içine sırasıyla sütü, sıvı yağı,sirkeyi erittiğimiz margarini de  koyup güzelce karıştırıyoruz.
  • Yumurtayı da koyup karıştırıyoruz.Tahini de ekliyoruz. Biraz un ve karbonat ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
  • 1 bardak cevizide ekleyip aldığı kadar unla elimize yapışmayacak bir hamur yapıyoruz.
  • Daha sonra hamuru elimizle güzelce fırın tepsimize yayıyoruz.
  • Çatalın ters tarafıyla durup çekerek dalgalı bir şekilde üstünü çiziyoruz.



  • Son olarak bıçakla kare dilimler şeklinde kesiyoruz.
  • Önceden ıstılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkarttıktan 5-6 dakika sonra soğuk şerbeti üstüne döküyoruz. Soğuduktan sonra servis ediyoruz.


Afiyet olsun. Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder