24 Mayıs 2012 Perşembe

Etli Biber Dolması

Küçükken en çok sevdiğim yemekler arasında etli patates yemeği ve etli biber dolması gelirdi...Benim tam aksime abimin her yemeği sevmesine karşılık oda bunları sevmezdi :)Ben tombiş ve boğazına çok düşkün bir evlat olduğum için annem ne zaman ne yemek yapayım dese bu ikisini sayardım sonra başlasın evde ben yemem sen ye sürtüşmesi...Hatta annem bize o dönemde bu çocukların biri Amerika biri Rusya derdi hey Allahım :)


Çok özlüyorum o günleri gerçekten....
Etli Biber Dolması
15 adet orta orta boy dolmalık biber

250 gr yağlı kıyma(dana eti ise döş uygun)

1 büyük kuru soğan

1 çay bardağı pirinç(veya bulgur kullanabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı domates salçası

2 adet domates

yarım demet maydanoz

bir kaç dal taze nane(kuru nanede olur)

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kırmızı biber

1 silme tatlı kaşığı tuz


Sos İçin;

1 yemek kaşığı domates salçası

3 yemek kaşığı sıvıyağ

2 su bardağı su


Kapak için;

7 ader cherry domatesi veya

1 büyük domates


10 adet yeşil erik


Dolmalık biberlerin kapaklarını içe bastırarak temizleyin ve iyice yıkayıp kurumaları için ters çevirin.Her birinin altını bıçakla biraz delin.

Kıyma,incecik doğranmış soğan,pirinç,salçalar,kabukları soyulup minik doğranmış domatesler,baharatlar ve otları elinizle hamur gibi yoğurarak iyice özdeşleşmelerini sağlayın.

Her bir dolmalık biberin içine tuzlukla biraz tuz serpiştirin ve içlerine yarıdan biraz fazla kıymalı harç koyup tencereye dizin.Cherry domatesleri ortadan ikiye bölüp dolmaların kapağı olarak kullanın.

3 yemek kaşığı sıvıyağda salçayı kavurup 2 su bardağı kaynamış su ekleyin ve dolmaların üzerine sosu dökün.Erikleri tencereye serpiştirin.

Güveçte pişiyorsanız kısık ateşte 1 saat pişirip daha sonra kapağını açıp 15 dakika fırınlayın.


Normal tencerede yapacaksanız orta ateşte yarım saat pişmesi yeterlidir.


Afiyet Olsun...


Not:İsterseniz kapakları için domates yerine dolmalık biberlerin kendi şapkalarını kullanabilirsiniz.


Salçası suyuda kavurmadan kullanabilirsiniz ama bence bu salça kavrulunca daha lezzetli oluyor.


Erik mevsimindeyseniz kullanmanızı tavsiye ederim .....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder