MERHABALAR,ALTINOLUK'TAN,AKÇAY'DAN SELAMLAR,SEVGİLER
**PAZILI RULO BÖREK**
Pazı bitkisini bilirmisiniz dostlar?
etli dolması,sarması,pirinçli yemeği,kavurması,böreği yani pazı bitkisi ile çeşit çeşit lezzetler elde etmek mümkün
**faydaları aşağıdadır!!!!
zümrüt gibi yemyeşil iri yapraklı sulu yapısıyla pazarlarda tezgahları süslüyor,yapraklarını börek yaparak,saplarını da soğan,biber ve domatesle soteleyerek yoğurtlu ve yumurtalı olarak tükettik
BÖREĞİMİZİN MALZEMELERİ:
5 adet yufka
2 demet pazının yaprakları
2 adet kuru soğan
1 fincan sızma zeytinyağı(iç malzemesi için)
1 fincan sızma zeytinyağı( yufkaları yağlamak için)
maydanoz,dereotu,taze nane
200 gr tuzsuz lor
1 tatlı kaşığı tuz
isteğe göre:karabiber,kimyon,pul biber
üstüne sürmek için;
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
tuz
YAPILIŞI:
*Öncelikle pazı yaprakları saplarından ayrılır, yıkanır,mümkünse salata kurutucusunda kurutularak ince ince kıyılır,soğanlar ince doğranır ya da benim yaptığım gibi rondodan geçirilir,
*geniş bir kap içinde yapraklar,soğanlar,baharatlar,lor ve zeytinyağı karıştırılır
*yufkanın bir tanesi tezgaha yayılır,üzerine fırça ile bir miktar zeytinyağı sürülür,iç malzemenin 5 te 1 i yayılır,üstüne ikinci yufka yerleştirilir,ilk yufkadaki gibi önce zeytinyağı sonra iç malzeme eşit olarak yayılır,diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır
*5 kat yufka iç malzemeleriyle birlikte(resimde görüldüğü gibi)rulo yapılır
*keskin bir bıçakla 1 parmak kalınlığında dilimlere ayrılır
*tepsiye yerlştirilen ruloların üstüne yumurta,yoğurt karışımı sürülür
*210 c fırında pişirilir
*afiyetle yenir
ŞİFA OLSUN
****Pazı, A vitamini kaynağı betakaroten, C vitamini ve folik asit yönünden zengin bir bitkidir. Özellikle yaprak sapları kırmızı renkli olan pazılarda A vitamini oranı yüksek olur. Pazının diğer besin değerleri ıspanağınkine çok yakındır. SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Besin değerleri ıspanağınkine benzeyen gösterişsiz pazı bitkisi, önemli bir besindir. Bunun yanı sıra;
o Pazı yaprakları bedeni güçlendirici (tonik) etkiler taşımaktadır.
o Pazı yaprakları, içerdiği demir ve folik asitle kansızlığı önler. Ayrıca pazının yenilmesi gebe kadınların spina bifida (omurganın bir tarafının açık olması hastalığı) taşıyan çocuklar doğurma rizikosunu en aza indirir.
o Pazının tohumları, geleneksel olarak halk hekimliğinde yarı lapası şeklinde ve kan kesici olarak kullanılagelmiştir.
Besin değerleri ıspanağınkine benzeyen gösterişsiz pazı bitkisi, önemli bir besindir. Bunun yanı sıra;
o Pazı yaprakları bedeni güçlendirici (tonik) etkiler taşımaktadır.
o Pazı yaprakları, içerdiği demir ve folik asitle kansızlığı önler. Ayrıca pazının yenilmesi gebe kadınların spina bifida (omurganın bir tarafının açık olması hastalığı) taşıyan çocuklar doğurma rizikosunu en aza indirir.
o Pazının tohumları, geleneksel olarak halk hekimliğinde yarı lapası şeklinde ve kan kesici olarak kullanılagelmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder