11 Mayıs 2012 Cuma

ÇİKOLATALI PASTA & ANNELER GÜNÜ

Blogumdan yolu geçen herkese yağmurlu ve puslu bir Ankara gününden selamlar.Anneler günü yaklaşırken, anneler günün çıkış noktası olan hikayeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.Çikolatalı pastamızda tüm annelere, anne adaylarına ve bütün bayanlara gitsin :)

- Hikayeye Anne Jarvis’in annesi Ann Maria Reeves Jarvis’ten başlamak lazım. 1832 ile 1905 yılları arasında yaşamış olan Ann Maria Jarvis, Virginia eyaletinde hem öğretmenlik yapan hem de işçilerin sağlığı ve iş güvenliği iyileşsin diye çalışmalar yapan bir sosyal aktivist. Amerikan iç savaşı sırasında anneleri her iki tarafın da yaralılarına bakmaları ve ihtiyaçlarını gidermeleri konusunda teşvik ve organize ediyor. Savaş bittikten sonra annelerin daha aktif ve daha sosyal olmaları konusunda bir kampanyayı yürütüyor ve günümüzün Anneler Günü anlayışının tam tersine “Anne Çalışma Günü” ilan edilsin istiyor. Çünkü dünyayı kurtaracak olan tek şeyin anneliğin şefkati olduğuna inanıyor. 
- Ann Maria Jarvis 1905’de ölüyor. Kızı Anne Jarvis annesinin misyonunu devam ettiriyor. Annesinin ölümünün yıldönümü olan 10 Mayıs 1907’den itibaren 7 yıl boyunca “Anneler Günü”nün resmi olarak ilan edilmesi için uğraşıyor. Siyasetçilere, valilere ve din adamlarına yüzlerce mektup yazıyor. Anneler günü derneğini kuruyor. “Anneler Günü” ve “Mayısın ikinci pazarı” cümlelerini kendi üzerine tescil ettiriyor. Zincir mağazalar sahibi bir sponsor da buluyor. Kampanyası nihayet 1914’de amacına ulaşıyor ve Amerika Birleşik - Devletleri Başkanı Wilson anneler gününü resmen ilan ediyor. Sembolü de beyaz karanfil oluyor.
Ama asıl hikaye bundan sonra başlıyor. 1920’lere gelindiğinde Anne Jarvis, “Anneler Günü”nün önerdiği biçimdeki manasından kopup ticarileşmesine ve bir hediye alma yarışına dönüşmesine öfkelenmeye başlıyor. Zira onun istediği herkesin annesine o gün bir mektup yazıp onu ne kadar sevdiğini içtenlikle anlatmasıydı. Kız kardeşiyle beraber kendi yarattığı anneler gününe karşı bir kampanya açıyor. Anneler gününün bu haliyle iptal edilmesi için gösteriler düzenliyor, ülkenin her tarafına çağrılar yolluyor. Bu günü alışveriş için fırsat olarak kullanan mağazalara davalar açmaya kalkıyor. Kendi sponsorunun mağazasında (menüde “Anneler Günü Salatası” var diye) olaylar çıkartıyor. Ve hatta başkanın eşi Eleanor Roosvelt’e bile bebek ve anne ölümlerini azaltmaya yönelik açtığı bağış kampanyasında “Anneler Gününü” kullandı diye saldırıyor. Protesto gösterilerini o kadar abartıyor ki birkaç defa “huzuru bozmaktan” tutuklanıyor. Bütün servetini harcayarak verdiği mücadele hiçbir yere varmıyor. Anneler günü tam da onun istemediği şekliyle tüm dünyaya bir alışveriş vesilesi olarak yayılıyor. 
- Anneler Günü’nün yaratıcısı Anne Jarvis, hiç evlenmiyor ve çocuk sahibi olmuyor. Protestoları ve hırçınlığı nedeniyle saygınlığını yitiriyor. 84 yaşında, uzun bir hastalık döneminden sonra kör ve sağır bir halde yoksulluk ve yalnızlık içinde bir akıl hastanesinde ölüyor.  Alıntı
 Allah gönlümüzden geçeni bizim için hayırlı olanı bize nasip etsin, hayırlı cumalar olsun inşaallah.  
Sevgiyle kalın...



Pastaban için :

  • 3 yumurta
  • 3 türk kahvesi fincanı şeker
  • 3 türk kahvesi fincanı un
  • 3/4 türk kahvesi fincanı nişasta
  • 2 yemek kaşığı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya

Kreması için
  •  3 su bardağı süt
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı mısır nişasta
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 40 gr. bitter
Çikolata Ganaj İçin
  • 1 paket krema
  • 80 gr.bitter çikolata
  • 40 gr. sütlü çikolata
Süslemek için
  • Bir kaç tane yaprak
  • 40 gr sütlü çikolata
  • 40 gr. bitter çikolata
Yapılışı 


Çukur bir kaba yumurtalarımızı ve şekeri ,un,nişasta,kabartma tozu ve vanilyayı koyup mikserle 5 dakika kadar çırpalım ve kalıbımıza dökelim. 175 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika pişirelim.Kürdan batırarak pişmesini test ettiğimiz pastabanımızı fırından çıkaralım.Soğuyunca 2 e bölelim.
Kremamız için sütün ve şekerin yarısını tencereye alalım.
Diğer tarafta 3 yumurta sarısını,nişastayı,şekeri ayırdığımız sütle çırpalım.
Ocaktaki süt ve şeker karışımı kaynamaya başlayında bir kaç kaşık nişastalı karışıma alıp alıştıralım ve tencereye döküp çırpma teli ile karıştırarak pişirelim.
Krema ılıyınca bitter çikolatayı ekleyelim karıştıralım.Soğuduktan sonra 2-3 dakika mikserle çırpalım.
1 su bardağı süt yada suya 2 tatlı kaşığı şeker atıp karıştıralım ve pastaban parçalarımızı nemlendirelim. Pastabanın tabanını servis tabağına alalım,arasına kremayı koyup yayalım,ikinci parçasınıda yerleştirip kremasını koyup buzdolabında dinlenmeye bırakalım .
Çikolata ganaj için ortaboy bir tencereye kremamızı alalım,ocakta kaynama noktasına getirip ocağı kapatalım, içine bitter ve sütlü çikolatamızı kıralım ara ara karıştırarak çikolatanın hem erimesini hemde homojen bir kıvam almasını sağlayalım.Soğuduktan sonra mikserle 2-3 dakika kadar çırpalım,fazla yada az çırptığınızda ganajda bir tutarsızlık oluyor.Çırpmaya ilk başladığınızda bitterden dolayı ganajın rengi koyu kahve rengi oluyor ama çırpma işlemi sırasında rengi açılıp açık kahverengi oluyor,işte açık kahve rengi olunca tamamdır.Hazırladığımız ganajla pastanın her tarafını kaplayalım.
Süslemek için yapraklarımızı yıkayıp kurulayalım.Çikolatalarımızı benmari usulü eritelim ve bir fırça yardımı ile yapraklarımızın üzerine sürelim,buzdolabında bir süre beklettiğimiz yapraklarımızı bir tarafından tutup çikolatadan ayıralım ve pastamızı istediğimiz gibi süsleyelim.
Afiyet şeker olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder