16 Mayıs 2012 Çarşamba

DUT YAPRAĞI SARMASI...

   Merhaba, hiç yediniz mi bilmem. Bende geçen bir kaç seneye kadar hiç duymamıştım, ve de yememiştim. Ta ki yeni taşınan bir komşumuzun anneme ne güzel dutların var yaprağından sarma yapıyor musun diyene kadar... Annem de denemek amaçlı çok az sarmıştı. Biz neredeyse tabiri caizse parmaklarımızı yemiştik yani o derece güzeldi.. O gün bugündür  her sene dut ağacımız yapraklarını açtığında toplayıp sarmamızı sararız. Bu seneki ilk dut yaprağı sarmamızı anneciğim dün sardı. Bende sizin için fotoğrafladım... Buyurun bakalım:))))



Malzemelerimiz:
Yarım kilo kadar dut yaprağı
3-4 adet orta boy kuru soğan
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kadar kuru nane
1 tatlı kaşığı kuru reyhan
2 adet kesme şeker
2 yemek kaşığı kadar kuş üzümü
yarım demet kadar ince kıyılmış maydanoz
 1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
yarım limon suyu, tuz

Hazırlanışı:

  • İlk önce dut yapraklarını kaynamış suda sarılacak yumuşaklık da olana kadar haşlıyoruz. Çok fazla haşlamamaya dikkat edin. Daha sonra soğuk sudan geçirerek süzüyoruz.
  • Diğer bir tencerede yemeklik küçük küçük doğradığımız soğanlarımızı 1 çay bardağı zeytinyağla kavuruyoruz.
  • Sonra üzerine fıstığımızı, kuş üzümümüzü, pirinçimizi  koyup yine kavuruyoruz. Baharatlarımızı ve bir bardak içinde iyice karıştırdığımız limon suyunu şekeri ve tuzu ilave ediyoruz
  • Maydanozumuzu da ilave ettikten sonra 1 çay bardağı kaynar suyu dökerek kapağını kapatıp  altını kısıp demlenmeye bırakıyoruz.
  • İçimiz soğuduktan sonra yapraklarımızın içine 1 tatlı kaşığı iç koyarak sarıyoruz.
  • Pişireceğimiz tencereye sarmaları  dizmeden önce tencerenin dibine yapışmaması için 1 sıra yaprak serelim.
  • Daha sonra sardığımız sarmalarımızı dizelim. Üzerlerine bir sıra daha yaprak serelim.
  • Daha sonra yarım çay bardağı zeytnyağı üzerinde gezdirerek dökelim.
  • Yaprakların üzerine bir tabağı ters kapatıyoruz. Sarmaların üstünü hafif geçene kadar su ilave edip ocağın üstüne pişirmeye koyalım.
  • Suyu kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 30 dakika kadar kısık ateşte pişirelim.
  • Piştikten sonra soğuk olarak servis tabağımızda limon ve maydanozla süsleyerek servis yapabilirsiniz.


Afiyet olsun. Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder