16 Mayıs 2012 Çarşamba

PROFITEROL




Profiterol benim cok sik yaptigim lezzet'lerden...Zor gibi gorunsede yapilisi aslinda gayat basit :)
Diyorum ama ilk yaptiklarimi saymazsak :) Misafire ikram etmeden iki veya uc gun onceden hamuru ve kremasini hazirlayip agzi kapali bir sekilde buzdolabinda muhafaza edilebiliyor..
Son iki hafta sonu'dur  davet edildigimiz yemege giderken, bize gelen misafirlerime ikram etmek uzere bu aralar cok sik yaptim...Cok iltifatlar alan bir lezzet kesinlikle denemelisiniz :)
Puf noktalarina dikkat ettiginizde takdirde cok guzel kabaran top'lar elde ediyorsunuz..

HAMURU ICIN.
1 su bardagi un
80 gr. tuzsuz tereyag
1,5 su bardagi su
yarim cay kasigi tuz
yarim cay kasigi seker
4  adet yumurta (buyuk boy kullandim)

IC KREMASI ICIN

2,5 su bardagi sut
1,5 cay bardagi seker ( tatli severseniz miktari arttirabilirsiniz)
1 cay bardagi un
2 tatli kasigi misir nisastasi
1 paket vanilya
2 yumurta sarisi
 
CIKOLATA SOSU
2 subardagi sut
2 yemek kasigi un
1 cay bardagi seker
2 yemek kasigi kakao 
50 gr. dark cikolata
veya hazir cikolata sos da kullanabilirsiniz.

YAPILISI 
-Orta boy bir tencereye su ve tereyagini koyun.
-Tereyagi eriyene kadar normal ateste tutun.
-Karisim kaynama noktasina gelince atesten alin...(tereyagi erimeden su kaynamamalidir.Yoksa buharlasan sudan dolayi hamurun oranlari degisebilir)
-Un,seker ve tuzu ekleyip tahta kasikla hizli bir sekilde karistirin.
-Puruzsuz, tencerenin kenarina yapismayan, top gibi toparlanan bir hamur olusuncaya kadar karistirin.
-Tencereyi ocaga geri koyup hamur topunu karistirarak yaklasik 3-4 dakika daha ocakta pisirip  kenara alin ilinmasi icin..
-Karisim ilininca yumurtalari teker teker kirin..
-1 yumurtayi kirip iyice hamura karisina kadar mikserde yedirin...diger yumurtalari da ayni sekilde hamura yedirip ayni islemi tekrar edin.
-Hamuru dinlenmesi icin yarim saat buzdolabina kaldirin.
-Dinlenen  hamuru dolaptan alip ister kasikla, isterseniz krema sikma torbasina doldurup yagli kagit serili tepsiye 2 cm.  aralikli dizin.
-Ben 1 tatli kasigi hamurdan alip diger bir kasikla iterek tepsiye oyle dizdim.
-Onceden isinmis 200 dereceli firinda yaklasik 30-40  dakika pisirin.
-Toplar kabarip pisince firinin ayarini kapatip 10 dakika kadar firinda tutun.
-Daha sonra tezgaha alip sogumaya birakin.

-Krema malzemelerini vanilya haric tencereye alin ve surekli karistirarak goz goz olana kadar pisirin.
-En son vanilyayi ekleyip karistirin sogumaya birakin... Not- Krema soguyunca kullanmadan once mikserleyin kivami cok daha guzel oluyor..

-Cikolata sos icin un,kakao,seker ve sutu kucuk bir sos tenceresinde uzeri goz goz olana kadar pisirin..
-Sos pisince ocaktan alip cikolatayi ekleyip karistirin eriyene kadar..
-Kremayi sikma tupune doldurun veya cay kasigi ile de doldurabilirsiniz.
-Hamur topunun altindan veya kenarindan krema doldurulmus tupu hamurun icine doldurun ve servis tabagina aktarin..



 

Uzerine hazirladiginiz cikolata sosunu gezdirip ister cikolata parcalari veya cekilmis fistik iciyle susleyebilirsiniz..

NOT- Bu hazirladigim hamur'dan yaklasik 20 tane buyuk Profiterol cikti..orta  boy yapmak isterseniz bir kucuk cay kasigi hamur kafi gelir.

Allah sofralarimizdan bereketi eksik etmesin...

NOT - Ilk iki fotografi yeniden guncelledim..tekrar yaptikca icime sinmeyen fotograflari degistirmek istiyorum zamanla..
 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder