1 Mayıs 2012 Salı

FIRINDA ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI...

    Merhaba, enginar sever misiniz? Çoğunuzun hayır dediğini duyar gibiyim. Biliyor musunuz ?Bir kişinin yılda en az 50-60 adet enginar yemesi gerekiyormuş. Bende bilmiyordum ama öyleymiş:))  Ama nerede 10 adet yesek amenna :))
Enginar bizim evde pek sevilmiyor. Babam faydalı olduğunu bildiği için ses çıkarmıyor. Annem hele hiç suratına bakmıyor. Ama ben inatla yapmaya devam ediyorum. Her zaman tadı güzel olan şeyleri değil bazende yararlı vitamini bol ürünler yemeliyiz dimi ama :)) Şimdi tam da mevsimi.. Biraz size enginarın faydalarından bahsetmek isterim. Enginar için karaciğerin baş dosttu desek yanlış olmaz herhalde.. Enginar karaciğeri korur. Karaciğer rahatsızlıklarının daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Karaciğer ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek kumlarını döktürür. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürür. Kolesterolü düşürür. Kandaki şeker oranını ayarlar. Kalp ve damar  sağlığını da korur. Kısacası çok faydalı bir sebzedir. Tadını sevsek de sevmesek de üzgünüm ama yemeliyiz. Şimdi size yapması çok basit bir enginar dolması tarifim var. Buyurun bakalım.....




Malzemelerimiz:
5 adet soyulmuş hazırlanmış  enginar
1 adet 500 gramlık garnitür(orta boy kavanoz)
2 adet soğan 
1 çay bardağı zeytinyağ(biraz azaltılabilir)
1 tatlı kaşığı şeker 
tuz. 

Hazırlanışı:

  • İlk önce enginarlarımızı  yıkayıp,pişireceğimiz borcama diziyoruz.
  • Diğer tarafta küp küp yemeklik doğradığımız soğanlarımızı 2 yemek kaşığı zeytin yağda kavuruyoruz.
  • Daha sonra üstüne süzdüğümüz garnitürleri, tuzunu  koyup tekrar iki üç dakika kadar karıştırarak kavuruyoruz.
  • Sonra borcama dizdiğimiz enginarların üstlerine eşit miktarda dağıtıyoruz.
  • Diğer tarafta bir kasede bir çay bardağı zeytinyağını 1 tatlı kaşığı şekeri ve arzu ettiğiniz kadar tuzu iyice çatalla çırpıyoruz. Eşit miktarda enginarların üstüne döküyoruz.
  • İçine sevgimizi katmayı unutmuyoruz.
  • En son enginarları geçmeyecek kadar borcama su koyuyoruz.
  • 180 derecede yaklaşık 45 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Pişip pişmediğini anlamak için enginarlara çatal batırabiliriz.
Afiyet olsun. Sevgiler....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder