O tarifden sonra bu güzel sevimli gün için yapılacak bayağı bir liste oluşmuş olsada blogda yeni ve farklı bir tat denemek için hiçbir fırsatı kaçırmayan ben yine kolları sıvadım.
Aşk tatlısı olarak bilinen STRUDEL oldu seçimim bu kez.
Rivayete göre Avusturya İmparatorluğu zamanında usta bir aşçının strudel hamurunun içine bir aşk mektubu koyarak sevdiği kadına duygularını bu şekilde ifade etmesi ile bu güzel adını almış oluyor tatlımız.
Tatlının en önemli malzemesini oluşturan yufka Ortadoğu kökenli.
Ve asla tatlı olarak yapılmıyor hamur kısmı.
Bu ince yufkanın Türkiye üzerinden Macaristan’a ve Orta Avrupa’ya yayıldığı düşünülüy.or
Ekşi sözlüğe baktığınızda ise malzemeye tatlı (örnegin apfelstrudel, topfenstrudel) veya tuzlu (örnegin bezelyeli, havuclu, sucuklu strudel) olarak yapıldığını öğreniyoruz.
Peki ama bu apfelstrudel ve topfenstrudel nedir diye soracak olursanız;
Strudel’in o ince hamurunun içinden elmalar taşar ise APFELSTRUDEL, yumuşacık leziz kuark peynirli ile yapılır ise TOPFENSTRUDEL oluyormuş.
Biz bu gün günün anlamına uygun ÇİKOLATALI STRUDEL yapacağız.
Tarif ÇİKOLATI TATLAR'dan alınmıştır.
MALZEMELERHAMURU İÇİNU İÇİN
2 cup un
1 adet yumurta
3 tbsp sıvı yağ
1 pich tuz
1 pinch toz şeker
1/4 cup su
DOLGU İÇİN
70 gr bitter çikolata
1/2 adet çubuk vanilya veya tarçın
1 adet sarısı ve beyazı ayrılmış yumurta
30 ml süt
50 gr tereyağı
100 gr galeta unu
150 gr çekilmiş fındık
75 gr şeker
İÇİNE ve ÜZERİNE
30 gr tereyağı
ÜZERİNE
Pufra şekeri
Su haricindeki tüm malzemeyi yoğurma kabına alALIM. Yarım çay bardağı suyu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak kıvamda bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hamurun üzerine sıvı yağ sürüp streç folyo ile saralım.Yaklaşık 1 saat kadar buzdolabında dinlendirelim..
Çikolatayı kıyalım.
Kakaoyu 30 ml süt ile çırpıp kaynatalım.
Kıydığımız çikolataları süte ekleyelim ve çikolata eriyene kadar karıştıralım.
Çubuk vanilyayı uzunlamasına ikiye kesip içindeki havyarını sıyıralım.
Tereyağı, pudra şekeri, vanilya havyarını ve bir tutam tuzu el mikseri ile krema kıvamına gelene dek çırpalım.
Yumurta sarılarısını ilave edip karıştıralım. Ardından soğuyan çikolatayı ilave edip karışıma yedirelim. En son galeta unu ve fındığı ekleyip tekrar karıştıralım.
Yumurta beyazını el mikserinde köpürünceye dek çırpalım. Şeker serpip sertleşene dek çırpmaya devam edelim.
Yumurta beyazını bir önceki çikolatalı karışıma ekleyip karıştıralım.
Fırını 200 dereceye ayarlayıp çalıştıralım.
Dinlenen strudel hamurnu un serptiğiniz mutfak bezinin üzerinde 50x50 cm ebadında ince bir hamur olacak şekilde açalım.
Tereyağını eritelim. Ilıkken yarısını hamurun2/3 üne sürelim. Kalan tereyağını ayıralım.
Dolgu malzemesini hamurun kalan kısmına süralim. Hamuru mutfak bezi yardımı ile gevşek bir şekilde dolgunun etrafına saralım. Hamurun uç kısımlarını hafifçe bastırarak kapatalım.
Hamurun üzt kısmına çatal ile birkaç yerinden delikler açalım.
Strudeli mutfak bezi yardımı ile yağlı kağıt serili fırın tepsisine çaprazlama olarak yerleştirelim. Üzerine biraz tereyağı sürelimelim.
Strudeli ısınmış fırında 40 dakika kadar arasıra üzerine kalan tereyağını sürerek pişirelim.
Pişen sterudelin soğuması için bekledikten sonra üzerine pudra şekeri serpelim ve Şarap soslu elma veya çırpılmış krema ile servis edelim.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder