Ekmek, o ilahi tad. Un, su, tuz, maya işte bu kadarı yeter açıkmış bir karnı doyurmaya. Öyle mi sizce de? Bir de emek vermek gerek o ekmeği elde etmek için. Mayalamak, yoğurmak, pişirmek. En güzel sofraların bile ihtiyacıdır ekmek.
Her yörenin kendine has bir ekmeği olduğu gibi, her insanın sevdiği bir ekmek çeşidi oluveriyor. Örneğin benim kızlarımın birisi ekmeğin içini yerken, diğeri çıtır kabuklarını seviyor ve kabukları çıtır olmayan ekmeleri yemiyor.
Bizim oralarda ekmek, köy fırınlarında yapılır. Yuvarlak kocaman, kalın kabuklu ekmeklerdir bunlar. Aynı zamanda ekşi maya ile yapılırlar.
Çerkeşlilerin ise pek çok ekmek çeşidi var. Bunlardan bazıları; cıvık çörek, el ekmeği, bazlama, simit çörek, yufka ekmek gibi...
Her yöre ayrı yapsa da sıcak fırından çıkmış taze ekmeğe karşı koymak imkansız bence. Hele bir de tereyağ koyarak yenilir ki ... Uzmanlara göre ekmeğin fırından çıktıktan 6 saat sonra yenilmesi gerekiyormuş. Bunu da belirteyim de tercih yine de size ait olsun...
Gelelim Patatesli Ekmeğimizin Tarifine. Ben bu tarifi Oktay Usta'dan aldım. Hemen hemen aynısını uyguladım. Hamur konusunda bir sorun yok yalnız bir dahaki sefere patatesi hamuru yoğururken katmayı düşünüyorum. Bu şekilde ortasından çıkan patatesler görsel açıdan iyi olsa da az tutmakta yarar var bence.
Malzemeler: 4 su bardağı un, 1 paket instant maya, 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 yumurta akı( sarısı üzerine), 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz.
İç Harcı: 2 haşlanmış patates, 50 gram kadar beyaz peynir, bir tutam maydanoz
Üzeri için: Ayrılmış olan yumurta sarısı ve haşhaş, çörekotu, susam.
Yapılışı:
- Kuru malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz. Ayrı bir kapta sıvıları çırpma teli ile çırpıyoruz.
- Unu ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. (Bu aşamayı elimizle yapıyoruz)
- İç harcı için malzemeleri hazırlıyoruz.(Patetesler ve peynir ezilir, maydanoz ince ince doğranır, biraz tuz ve karabiber eklenir)
- Hamuru 8 bezeye bölüyoruz. Her birini elimizle biraz açtıktan sonra ortasına iç harcımızdan biraz koyup yuvarlıyoruz.
- 24 cm kelepçeli kalıbı yağlayıp önce ortasına sonra kenarlarına hamurlarımızı dizmeye başlıyoruz.
- Bir kenara alıyoruz 1 saat mayalanmasını bekliyoruz. İyice kabarınca üzerine yumurta sarısı sürüp her bir parçasına ayrı bir malzemeyle süslüyoruz.
- 200 dereceye atıp önce kabarmasını 15-20 dakika sonra biraz daha azaltıp içini alarak pişmesini sağlıyoruz. Afiyet Olsun...
Ben bu tarifimi her zamanki gibi Çay Kahve Bahane Etkinliği ev sahibesi Marifetane 'ye ve Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği'nin ev sahibesi PaSaSofraM 'a gönderiyorum. Bol katılımlar arkadaşlar...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder