Kuzularım hasta oldular. Aniden değişen havalar mı buna sebep, yoksa yeni bir salgın mı bilmiyorum. Onlara salçasız, acısız, doyurucu bir çorba yapmak istedim. Göce çorbası imdadıma yetişti. "Göce nedir?" dediğinizi duyar gibiyim. Buğdayın irmik gibi değil de, irice kırılmış hali.
Ayranlı çorbalar genelde soğuk tüketilir bilindiği gibi. Fakat biz bunu sıcak içmeyi tercih ediyoruz. Tam buğday içerdiğinden, çocukları doğru beslemeye yardımcı, en geleneksel çorbalardan biri.
Ben yine, göceyi ve çorbasını kayınvalidemden öğrendim. Ondan öğrendiğim şekilde yapıyorum.Çankırı Çerkeş yöresi usulü yapıyoruz dolayısıyla. Bol nane ve ayran ile yeniliyor. Biz koyu kıvamlı tercih etsek de isteğe göre daha sıvı olarak tüketilebilir.
Ben bu tarifimi Çorbalar Etkinliği düzenleyen arkadaşım Piti Piti 'ye ve Yöresel Yemeklerimiz Etkinliği sahibi Safiye'ce ye gönderiyorum.
Malzemeler: 2 türk kahvesi fincanı göce, 4 su bardağı su, 1 yemek kaşığı tereyağ, ayran, kuru nane, karabiber. (göcenin yapısına göre miktarı azalıp çoğalabilir, bazen daha az miktarda göce daha koyu kıvamlı oluyorken bazen daha fazla miktarda olması gerekir)
Yapılışı:
- Su, tuz ve göce bir tencereye alınır ve kaynamaya bırakılır. Başında durmakta yarar var dibine tutmasını istemeyiz.(Kıvamına bakarız, koyu kıvamlı olması gerekiyor çünkü sonra ayran eklenecek.Fakat isteğe göre daha sıvı da yenilebilir tabi)
- Tereyağını tavada eritip isteğe göre biraz pul biber ekleyebiliriz.
- Çorbayı kaselere alıp üzerine önce yarım kepçe ayran koyarız. Sonra bir kaşık tereyağ gezdiririz. Son olarak kuru nane ve karabiber ekleyerek servis yaparız. Afiyet Olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder