28 Mart 2012 Çarşamba

ZERDE








ZERDE

Malzemeler:

5 su bardağı su
1 çay bardağı pirinç
1,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı safran
2 çorba kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı gülsuyu

Üzeri için:
3-4 adet karanfil
50 gr. Kadar kızamık şekeri (loğusa şekeri)

Yapılışı:
Pirinç ve su kaynatılır.Pirinçler iyice pişip irileşince,şekeri konulur.Daha sonra nişasta ve gülsuyu ilavesi ile kıvamı bağlanır.
Safran ve zerdeçal çok az sıcak suda bekletilir.Süzülerek konulur.Fazlası tercih edilmez,rengi koyu tadı acı olur.Kaselere boşaltılır.
Üzerlerine çok az suyla kızamık şekeri kaynatılıp dökülür. Karanfil koyulur.
Bu tatlının orjinali Balıkesir düğün ve cemiyetlerinde yemeklerin ardından ikram edilir.Üzerinde ki kızamık şekeri kaynatılmaz karabiber dökülür gibi serpilir. Ama ben kızamık şekerinin daha homojen olması için kaynatılarak dökülmesini tercih ediyorum.Denemenizi tavsiye ederim.Belki Balıkesir’i ve Balıkesirlileri yad edersiniz.Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder