27 Mart 2012 Salı

mangolu çikolatalı pasta

mangolu çikolatalı pasta

Baktım yine ara uzamaya başlıyor, yazmama isteği ağır basmaya başlıyor neredeyse yatmaya yakın oturdum klavyenin başına.. Her gün güncellerken günlük ilaç alır gibi devamlı oluyordu, dozda şaşırmamak lazımmış.. Hem takipcilerim var benim onlara haksızlık edememki her gün girip bakanlarım var onları üzememki, annem dahil... ben iyiyim annecim...

Mangoyu ben evde hiç kullanmamıştım tabi dışarıda tükettiğimiz birşey illaki bişeylerin içinde karşımıza çıkıyordu. Alışkanlığımız yok da ondan galiba sonuçta ülkemizin meyvesi değil mutfağımızda yok. Laf aramızda hepde denemek istiyordum özellikle sütlü tatlılarda onlarda olacak inşallah.

Ve haftaya uzun zamandan sonra ilk defa çaya misafir alıcam anlamsızca stres bile yaptım oysaki sizlerde biliyorsunuz benim çay sofralarım fena olmaz, umarım üşengeçliğimle şişirmem sofrayı.. Birde o sofraya mangolu daha başka bir pasta düşünüyorum bakalım artık..

mangolu çikolata rüyası...
Türkiye'de quark sanırım yok! ne kadar süzme yoğurt desekde eksik birşeyler kalıyor, 750 ml quarkı, suyunu çok iyi süzdürdüğünüz yoğurt, labne peynir ve bulabilirseniz mascarponeyle tamamlayabilirsiniz..
bu pasta hafif mayhoş ve hafif ekşimsi oluyor oldukca değişik bir tat...

malzemeler
4 tane büyük yumurta
1 çimdik tuz
200 gr şeker
75 gr un
40 gr nişasta
2 ym kaşığı dolusu kakao
2 pk kabartma tozu
3 poşet renksiz tart jölesi
(helal yaprak jelatin bulursanız 7 yaprak)
2 tane büyük mango (800gr)
250 ml portakal suyu
750 gr quark
400 ml krema
1 pk krema sertleştiricisi
200 gr bitter çikolata
1 çay kaşığı tereyağ yada margarin


hazırlanışı
1. Yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın. Yumurta aklarına 3 yemek kaşığı su ekleyin mikserin hızlı ayarıyla çırpın kaptan akmayacak kıvama getirin. Bir çimdik tuz, 100 gr şeker ekleyin 2-3 dakika daha çırpın.

Ayrı bir yerde un, nişasta, kakao, kabartma tozunu karıştırın. Yumurta sarılarınıda çok iyi çırpın. Hepsini tahta kaşıkla karıştırarak yumurta akına yedirin. Köpüklerin sönmemesine dikkat edin.
Dikdörtgen kalıba fırın kağıdı serip üzerine karışımı dökün 180C fırında 10-12 dk. pişirin. (süre fırından fırına değişebilir)

2. Mangoların kabuklarını soyun dilimlere ayırarak minik minik doğrayın. Üzerine portakal suyunu dökerek 15-20 dk orta ateşte komposto hazırlayın. 1 poşet tart jölesini tarifine göre hazırlayın ve mangoların üzerine dökün. karıştırın.  Pandispanyayı dikkatli şekilde iki parçaya ayırın. Tekrar kalıba koyun üzerine ılınan mangoları yayın.

3. 200 ml kremaya  krema sertleştiricisi ekleyip katılaşana kadar çırpın. 100 gr şeker, quark yada hazırladığınız karışımı ekleyip birbirine yedirin. 2 pk tart jölesini tarifine göre hazırlayın quarkın üzerine dökün karıştırın. Mangoların üzerine kremayı yayın. Kremanın üzerine pandispanyanın ikinci katını koyun buzdolabına kaldırarak 4-5 saat bekletin.

4. 200 ml kremaya çikolataları kırarak ekleyin, bir çay kaşığı tereyağ ekleyip ocakda çikolataları karıştırarak eritin. Pastayı kare dilimlere bölün.  Pasta dilimlerini fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye alarak üzerine çikolata sosu gezdirin. Yada direk dilimlediğiniz kalıbın içinde üzerine gezdirin.

sevgili arkadaşım ve anne tarafından memleketlim gelibolu17'nin düzenlediği porselen demlik etkinliğine pastamı yolluyorum..
Eğer farkettiğiniz eksiklik olursa düzeltirim kontrol edemiycem sarı civcim uyandı biz uyumaya gidiyoruz..:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder