26 Kasım 2010 Cuma

etli mantı nasıl yapılır


Ana malzemesi un, yumurta ve su olan mantı, içli ya da sade olarak yapılır. Mantı içinin doldurulması için kıyılmış et, kıyma, tavuk eti, nohut, patates, mercimek ve sebze çeşitleri kullanılmaktadır. Mantının büküm şekline göre isimlendirildiği gibi, her yörenin kendi mantısına verdiği bir isimle de anılır. Kulak mantısı, tepsi mantısı, bohça mantısı, saçaklı mantı, kuru mantı, sulu mantı, piravu mantısı, sebzeli mantı bunlardan bazıları. Favori mantım kulak mantısıdır, tarifim kulak mantısı ile ilgilidir. Tarifimde iki veya üç kişilik ailelere yetecek miktarda mantı için malzeme kullandım. Bu tarifle 400 gr. matı çıkar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
bir buçuk su bardağı un
yarım çay bardağı su
bir yumurta
bir çay kaşığı tuz

iç harç malzemesi
150 gr. kıyma
bir küçük soğan
karabiber, pul biber
tuz

Yapılması
un, yumurta, su ve tuz eşliğinde sert bir hamur yoğurun
hamuru ikiye bölün ve ayrı ayrı beze yapın
bezelerin üzerini bez ile kapatın dinlendirin.
kap içine kıyma, ince doğranmış soğan, karabiber, pulbiber
ve tuzu katın yoğurun.
hamur bezelerini ince açın ve karelere bölün
üzerlerine harçtan koyun ve kareleri karşılıklı köşelerden birleştirin
tencerede suyu kaynatın ve tuzunu ilave edin
mantıları kaynayan su içine alın
tencere açık olarak 15 dakika haşlayın
sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder