28 Kasım 2010 Pazar

balık pilakisi nasıl yapılır


Pilaki içine soğan, sarımsak, maydanoz, havuç ve benzeri sebzeler katılarak zeytinyağı ile pişirilen ve soğuk olarak yenen yemektir. Mutfaklarımızda daha çok bakliyat ve balık çeşitlerinin pilakisi yapılır. Balıklardan hamsi, lüfer, mercan, uskumru, kefal, karagöz, sazan gibi balıkların yanında, bütün balık çeşitlerinin pilakisi yapılabilir. Burada önemli olan, balıkların boyutlarına göre, bütün ya da parçalanarak kullanılmasıdır. Balık pilakisi tencerede ocak üzerinde ve fırında yapılabilir. Sebzelerden domates, patates, havuç, kereviz kökü, soğan, sarımsak ve maydanoz kullanılabilir, tercihinize kalmış. Bu tarif, uskumru balık pilakisi ile ilgilidir. Sultan, canı çektikçe bulabildiği balıkların pilakisini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
iki uskumru
üç kaşık zeytinyağ
bir soğan
iki domates
dört diş sarımsak
beş tane karabiber
bir defne yaprağı
maydanoz, limon, tuz

Yapılması
balıkları temizleyin, parçalayın, yıkayın ve süzün
soğanı, domatesi soyun ve doğrayın, maydanozu kıyın
harçın hazırlanması
bir kap içine soğan, domates, maydanoz, bütün olarak sarımsakları,
tane karabiber ve tuzu katın, bir güzel karıştırın.
tencere tabanına zeytinyağını gezdirin, harcın yarısını yayın
ve defne yaprağını koyun.
üzerine balık parçalarını dizin, kalan harcı üzerine yayın
ve bir bardak su ilave edin, limon dilimlerini sıralayın
tencereyi kaynatın, kapağı kapatın
ağır ateşte 40 dakika süre ile balıklarınızı pişirin
ve soğutup gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder