16 Mart 2010 Salı

İSKENDER




Evde iskender yapılmaz diyenlere,iskender yapmak için satılan dondurulmuş ve paketlenmiş iskender eti satanlara inat  :) biz iskenderimizi evde yapalım.Yapılışına gelince ;
Malzemeler
  • 1 kg.orta yağlı tüm et 
  • 3 adet bazlama 
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yanına garnitür : Yoğurt ve Bulgur pilavı
Yapılışı


Önce bulgur pilavımızı hazır edelim.Benim yaptığım bulgur pilavı şöyle.Tencereye 3-4 yemek kaşığı kadar sıvıyağ koyalım, ince kıydığımız yarım orta boy kuru soğan ve ince kıydığımız 4 diş orta boy sarımsağı bir iki çevirip,2 su bardağı pilavlık bulguru iyice yıkayıp ekleyelim,1 yemek kaşığı ( silme ) salça ekleyip, birlikte bir süre kavurup,4 su bardağı sıcak su ekleyelim,tuzu da ayarlayıp pişmeye bırakalım. 
Etimizi buzdolabı poşetine koyup 1 gün dondurucuda bekletelim.Etimizi dondurucan çıkarıp 5 dakika kadar bekletip,keskin bir bıçakla etimizi et tahtasında ince şeritler halinde keselim.(et buzlu olduğu için temiz bir bezle tutun,eller donuyor:) ) Kesim işlemi bittikten sonra etlerimizi tavaya alıp kapağını kapatalım ve ara ara karıştırarak pişirelim.
Diğer tarafta 1 yemek kaşığı salçayı 1 su bardağı su ile sulandırıp yeteri kadar tuz ekleyip ocağa alalım ve bir taşım kaynatalım.
Bu arada bazlamalarımızı küp küp doğrayıp ya fırın tepsisine koyup fırında ısıtın yada bir tavaya koyup bir iki kez çevirip ısıtalım.Porsiyonlar halinde tabaklara paylaştıralım.Bir taşıp kaynatıp hazırladığımız salça ve su karışımından 4-5 yemek kaşığı ayırarak,geri kalanını bazlamaların üzerine kaşıkla dökelim.
Etler suyunu çekip piştikten sonra bazlamaların üzerine alalım.Etlerin üzerine 1 er yemek kaşığı salçalı sudan döküp,tabağın yanlarına iki kaşık yoğurt,iki kaşık bulgur pilavı koyalım.
En son tavada tereyağımızı kızdırıp üzerine dökelim.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder