18 Mart 2013 Pazartesi

KARNIBAHAR MÜCVERİ

Karnıbahar Mücveri


Yemekbahane'yi 2006 senesinde yazmaya başladığımda elimde ufacık bir Samsung cep telefonum vardı. Garibim küçücük telefonla ben blog için kare kare fotoğraf çekiyordum. Bir kaç ay geçince kendime dijital bir kamera aldım. Uzun süre beni idare etti. Emektarın hakkını yiyemem :) Ama uzun zamandır blog yazanlar bu duyguyu bilir, birileri yaptıkça sizin de yapasınız gelir. Bu kıskançlık değildir, teşviktir. Ayak uydurma, teknolojiyi yakalama ihtiyacıdır. Diyafram özelliği kullanılan fotoğrafları gördükçe ben de bu tarif ettiğim duygulara kapılmadan edemiyordum. Ancak ne nasıl olacağını biliyordum ne de makinam buna müsaitti. Sonra bir gün kocacım geldi elinde bir kocaman çanta ile. Al dedi sana makina aldım.. Ooooo benim de artık bir SLR makinam olmuştu ama uzunca bir müddet o bana ben ona baktık durduk. Otomatikte çekiyordum ama beğenmiyordum, arkadaşlarıma soruyordum ama anlamıyordum. Haydi Müge kursa dedim sonra.. 2 ay kursa gittim. Artık makinamın üzerindeki işaretler anlamlıydı benim için ve diyafram açmak - kısmak ne demek biliyordum. Lensi beğenmedim sonrasında kendime bir iki iyi lens edindim.. Süper bir fotoğrafçı değilim ama en azından çektiğim yemek kareleri daha albenili gözükebiliyordu, daha şık.. Ama ben yaptığım yemekleri daha da güzel görmek istedim.. O yüzden geçen ay aldım çantamı sırtıma bu işin ustalarının açtığını bir günlük workshopa katıldım. Gıda fotoğrafçılığının temelinde yatan bazı hususları öğrendim orada. Elbette bunun için doğru ortamı ve ekipmanı kurmam gerekiyor hala en iyi sonucu yansıtabilmek adına ancak bu bile sonuçları etkilemeye başladı sanırım, siz ne düşünüyorsunuz. Evet arada malesef iphone ile çektiğim kareler olabiliyor, zamansızlıktan ama siz sevgili Yemekbahane takipçilerine daha iyisini sunabilmek adına çalışmalarım sürüyor :)

Yukarıdaki tabak evdeki ilk denemelerimden.. Yorumlarınızı heyecanla bekliyor olacağım :)
Gelelim işimize .. Yemek pişirmeye :) 

Mücver çok sevdiğim bir yemek. Geçenlerde sevgili Sinem ve Seda bana geldiklerinde onlara karnıbaharlısını ikram ettim. Sarımsaklı yoğurt ile yedik, gayet lezzetliydi. Evde karnıbahar yemeyi sevmeyenlere de güzel bir alternatif olacaktır diye düşünüyorum.

Malzemeler:
  • 1 adet ufak boy karnıbahar
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 kase ince kıyılmış maydanoz
  • 1 kase ince kıyılmış dereotu
  • 1 çay bardağı haşlanmış pirinç
  • 2 yumurta
  • Aldığı kadar un
  • tuz-karabiber-kimyon-kırmızı biber
  • kızarmak için sıvıyağ
Yapılışı :
  1. Karnıbaharı çiçeklerine ayırıp haşlıyoruz. 
  2. Haşlanan karnıbaharları çatalla ezip içerisine rendelenmiş soğan, maydanoz, dereotu, pirinç, yumurta ve baharatları ilave ediyoruz. 
  3. Bu karışımı koyu bir kıvama getirene kadar un ilave ediyoruz. (Karnıbaharın büyüklüğü ve bırakacağı su farkı nedeniyle unun miktarı farklı olacaktır)
  4. Kaşıkladığımızda koyu ancak akıcı bir kıvam olduğunda mücverimiz hazır olacaktır.
  5. Bir tavaya bir parmak kadar yağ koyup kızdırıyoruz. 
  6. Kızan yağa kaşıkla harcımızdan koyup üzerini yine kaşıkla düzelterek kızartıyoruz.
  7. Altı kızaran mücveri bir maşa ile tersine çevirerek diğer tarafını da kızartıyoruz.
  8. Havlu kağıt ya da peçete serdiğimiz bir tabağa kızaranları alarak sıcak ya da soğuk servis edebiliriz.
Afiyetle & sağlıkla,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder