17 Mart 2013 Pazar

AYVA-KOMPOSTO , REÇEL,JÖLE


Yaz için ,birilerin ayva canı çekerse diye ayvalar bitmeden biraz komposto ve dilim ayva reçeli yaptım.

Dilim ayva reçeli :
-1 kg ayva için malzemeler

YAPILIŞI:
1 AŞAMA:
-ayvaları 1 sm.dilim kesin,çekirden kısımlarında temizleyin ,(jöle yapacaksanız çekirdekli kısımları buz dolapta beklettin.)üstünü kapatacak kadar su ile yumuşayıncaya kadar kaynatın .

2 AŞAMA :
-ERTESİ GÜN
-1kg.toz şeker ve ayvaların kaynadığı 2 su bardağı su ile biraz koyu bir şerbet kaynatın ,
-süzülen ayvaları  kaynayan koyu şurubun içine alın
-bir damla şuruptan porselen tabağa döktüğünüzde damla gibi kalırsa reçel hazırdır ,1 tatlı kaş.limon tuzu ilave edin ve 1-2 dak daha kaynatın,kuru kavanozlara doldurun ,kapağı sıkıca kapatın ve ters çevirin
-reçelleri her zaman kilerde ters tutarın

AYVA JÖLESİ İÇİN MALZEMELER:
-2 kg.ayvaya 1 kg.ekşi elma
-1 litre ayva suyuna 750 gr. toz şeker
YAPILIŞI:
-ayva ve elmaları çekirdekleri ve kabukları ile küp doğrayın ,üstünü kapatacak kadar su ile yumuşayana kadar kaynatın,bu işlemi akşam yapın,meyveler su ile beraber kalsın,ertesi gün süzün,
-ölçün,şekeri ilave edin ve hızlı hateşte köpükleri alarak koyulaşıncaya kadar kaynatın
-porselen tabakta damla jöleden daılmazsa bu ölçülerde kaynayan jöleye 1/2 tatlı kaş.limon tuzu ilave edip 1-2 dak kaynatın
-kuru kavanozlara kaynayan jöleyi doldurun,kapağı kapatıp ters çevirin .


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder