26 Mart 2013 Salı

GÜLLÜ PASTA

Hayırlı günler dilerim cümlemize...Pastamı ehliyet aldığım kurs için yapmıştım tarifine ve yapımına bakalım dilerseniz....
5 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
Yarım çay bardağından biraz fazla sıcak su
1,5 paket kabartma tozu
1 su bardağından biraz fazla un
Yarım su bardağından biraz fazla buğday nişastası
Pastanın iç kreması için.
2 paket toz şanti
Süt
Pastanın dış kreması için.
2 paket kakaolu şanti
Süt 


Yumurta akları ve sarıları ayırdım...
Yumurta aklarını önce bir çimdik tuz ve iki damla limon suyuyla köpürmeye başlayana kadar çırptım...
Şekerin yarısını ilave edip çırpmaya devam ettim çırpılmış şanti kıvamına gelene kadar çırptım...
Yumurta sarılarınıda kalan şekerle sarının rengi açılana ve şeker eriyene kadar iyice çırptım...
Yumurta sarılarına  sıcak suyuda ilave edip biraz daha çırptım.....
Kuru malzemeleride eleyerek karışıma ilave ettim kuru malzemeler karışana dek biraz çırpıp bıraktım...
Yumurta aklarını sarılara spatula veya tel çırpıcıyla çırpmadan alttan üste doğru alarak yumurta aklarını öldürmeden yedirdim..
Teflon kalıbın dibine yağlı kağıt serdim kalıbın kenarlarınıda yağlamadım kalıba hamuru dikkatlice döktüm ısıtılımış ama çok sıcak olmayan fırında kürdan kontrolü yaparak pişirdim...
Pasdispanya soğuyunca ortadan ikiye kestim arasına beyaz şantiden sürdüm (arzuya göre meyve veya çikolata eklenebilir) üst katını kapattım...İnce bir kat kakaolu şantiden sürdüm..
Dolapta biraz dinlendirdikten sonra üzerini süsledim...

Dip not....
Şantiyi hazırladıktan sonra dolapta biraz bekletip kullanırsanız daha iyi sonuç verir..
Şantilerimizden biraz artıyor kalan şantiyi ister pastada daha fazla kullanarak veya başka bir yerde kullanarakta değerlendirebilir veya daha az şanti hazırlayabiliriz...Çırpılmış şantiyi çok fazla bekletmemek gerekiyor malum sütlü gıdaların ömrü fazla uzun olmuyor...
Pastayı süslerken ara ara dolapta dinlendirdimki şantiler erimesin süsleme daha güzel olsun...
Pastamı yaptığım kalıbın ölçüsü 25 cm...
Pastamı sevgili Gülcanın etkinliğine gönderiyorum...
Selametle kalın..
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder