25 Ağustos 2009 Salı

KOLAY BAKLAVA

Sevgili arkadaşım,gönül kardeşim Haticem geldiği zaman zevkle yaptığım menüden,baklavanın tarifini vermek istiyorum.Kolay baklava dedim çünkü tek tek yufkalarını açmıyoruz.Bana göre kolay ve herkesin yapabileceği bir tatlı.
Malzemeler
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 yumurta
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 kabartma tozu
  • Bir fiske tuz,yeteri kadar un
Açmak için : Nişasta
İçine : Ceviz
Üzerine : 150 gr.margarin yada tereyağı
Şerbeti için : 4 su bardağı su,4 su bardağı şeker,yarım limon
Yapılışı
Ön hazırlık olarak suyu,şekeri ve yarım limonu bir tencereye koyup kaynamaya bırakalım,şerbetimiz biraz kıvam alınca ocaktan alalım.Şerbetin kıvamını anlamak için çay tabağına bir kaç damla şerbet alalım,çay tabağımızı iki yana çevirirken su gibi akışkan olmamalı yada parmağımızla kontrol edelim,iki parmağınızın arasında suyu değilde şerbeti hissedin.
Hamur malzemelerimizi karıştıralım ve yavaş yavaş unumuzdan ilave ederek,kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.Hamurumuzu 15 dakika kadar dinlendirelim.Bu arada cevizimizi iri parçalar halinde ezelim (cevizin büyüklüğü size kalmış ben yerken cevizi baklavanın içinde un gibi sevmediğim için iri parçalı bırakıyorum).Nişastamızı derin bir kaba alalım.Dinlenen hamurumuzu iki eşit parçaya bölelim,bir parça hamurumuzu bir kenarda bekletelim diğer parçayı 20 eşit parçaya bölelim ve nişastamızın içine atalım,küçük parçalarımızı tek tek alalım ve pasta tabağı büyüklüğünde açalım aralarına nişasta serperek 20 parçayı üst üste koyalım,merdane yardımıyla üst üste olan 20 parça hamurumuzu tepsimiz büyüklüğünde açalım ve tepsiye yerleştirelim,tepsimiz kare ise açtığımız hamur yuvarlak olacağı için geniş bir yufka açıp tepsiye yerleştirelim ve kenarlarındaki fazla parçayı keserek üzerine koyalım.Ezdiğimiz cevizi üzerine serpelim.Kenarda bekleyen hamurumuzuda aynı şekilde 20 eşit parçaya bölelim,tek tek yuvarlak yapalım,merdaneyle büyütüp tepsiye yerleştirelim.Kare,dikdörtgen yada baklava dilimi keselim, tavamıza 150 gr.margarin yada tuzsuz tereyağını koyalım ve ocağa alalım,kızdırdığımız yağımızı (Tavadaki yağımız kızma aşamasında çıtır çıtır sesler çıkartır bu sesler kesildiğinde olmuş demektir yada yağın içine bir parça ekmek kırıntısı atalım ve ekmek kırıntısı hafif pembeleştiğinde olmuş demektir) kesip hazırladığımız tatlı hamurumuzun üzerine kaşıkla eşit olarak dökelim.Tatlımızı önce 100 derecelik fırında pişirmeye başlayalım,bu ısıda tatlı hamurumuz kabaracak ve çok hafif bir pembe renk alacak o zaman fırın ısımızı 170 dereceye çıkaralım ve pembeleşene kadar bekletelim.Fırından çıkınca soğuk şerbetimizi üzerine dökelim. Tatlıyı misafiriniz için bir kaç gün önceden yapıp şerbetini dökmeden buzdolabında bekletebilirsiniz.
Tatlı sıcak şerbet soğuk yada şerbet sıcak tatlı soğuk olacak.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder