26 Ağustos 2009 Çarşamba

BAZLAMA

Canımın,gönül kardeşimin geldiği zamanki menüye devam ediyorum.Her zaman yenebilir ama ramazanda sahur için çok uygun olduğunu düşünürüm.Daha önceden bol miktarda yapıp dondurucuda saklayabilirsiniz.
Malzemeler
  • 1.5 yada 2 kg.un
    1 paket yaş maya
  • Tuz,1 çay kaşığı şeker,yeteri kadar ılık su
Üzerine : 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı,yarım su bardağı süt
Yapılışı
Unumuzu derin bir kaba alalım,yumuşak mayamızı unun ortasına koyalım 1 çay kaşığı şekeride ekleyelim,yeteri kadar tuzunu da atıp yavaş yavaş suyunu ekleyerek,kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak bir hamur elde edelim ve üzerini bir örtü ile kapatıp mayalanmaya bırakalım.Mayalanma işlemini bazen ılık fırına koyun yada üzerini nemli bir bezle örtün deniyor ama bence sadece hamur kabımızın üzerine temiz bir örtü ile kapatalım, bunun üzerine tekrar kalınca bir örtü örtelim ve kışın petek yada sobanın yakınına,yazın güneş gören bir yere bırakın mayalanma işlemi çok çabuk gerçekleşecektir.Mayalanma işlemini sıcak fırında yapacak olursak hamur kendini salacak ve hamurumuzu açma işlemimiz zorlaşacaktır.
Mayalanan hamurumuzu küçük portakal büyüklüğünde parçalara ayıralım ve örtümüzün üzerine koyalım.Hamurumuzun tamamını bitirdikten sonra,üzerini örtelim ve 10 dakika kadar dinlendirelim.
Dinlenen hamurlarımızdan bir tanesini alalım ve servis tabağı büyüklüğünde açalım 2 dakika dinlendirip kızdırdığımız tavaya alalım,hemen diğer hamurumuzu alıp onuda servis tabağı büyüklüğünde açalım ve tavadaki kızarana kadar dinlenmeye bırakalım,(dinlendirme işlemini yaparsak,bazlamamız çok güzel kabarır) çok kızarmadan diğer tarafını çevirelim,çevirdiğimiz taraf kızarırken kabarıp top gibi yuvarlak kabaracaktır (kabarmassa sorun değil,arada benimkilerdede oluyor) az pişirdiğimiz tarfı çevirip orayıda kızartalım ve temiz bir örtünün üzerine alalım. Bazlamamızı istediğiniz gibi yiyebilirsiniz.
Ben size benim yaptığım (rahmetli annemden öğrendiğim)sosun tarifini vereceğim.
Sos ölçüsü 3 bazlama içindir.
Sos : Bazlamalarımızı tavada ısıtalım,herbirini 4 e bölelim.1 yemek kaşığı tereyağını tavada iyice kızdıralım ve yarım su bardağı sütü ekleyelim.Servis tabağına 4 e böldüğümüz bazlamalardan birini koyalım üzerine kaşıkla sosumuzdan dökelim sonra diğer bazlamayı ve yine sos dökelim en son 3. bazlamamızı koyup sosumuzun tamamını dökelim ve bekletmeden yiyelim.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder