19 Ağustos 2009 Çarşamba

ALİ PAŞA PİLAVI


Eskiden ramazan çadırları yoktu konserlerde olmuyurdu ramazanda yada böyle coşkulu değildi ramazanlar ama ne yaparlarsa yapsın eski ramazanın tadı yok yinede. Gece kalkar sahurda babaannemize giderdik.Heleki bayram sabahları tüm amcamlar halam hep beraber olurduk.Bayram parası bayram şekeri toplamak için kapı kapı gezerdik.Babaannem teravih nazamazını kılmak için bizi mahallemizdeki kuyualan camisine götürürdü.Arife günü yatağımın üzerine kıyafetlerimi ayakkabımı koyarda yatardım öyle heycanlanırdımki:((( Sahura kalkmak bir zevkti heleki arife günü yapılan alışverişin tadını hiçbirşeye değişmem:((Çocukluğumuzda yaşadığımız bayramların tadını büyüyünce alamadığımız içinmi nerde o eski ramazanlar diyoruz kimbilir....((( Şimdi bayram gelmiş neyime:(( Kimseler kalmadı eskilerden ne hasan dedem ne halil dedem nede babaannem nede hüseyin amcam bir bir göçüp gittiler artık elini öpecek büyüklerim yok..Kalabalığın verdiği sevdiklerinle beraber olmanın verdiği haz yok mutluluk yok biz çocukarımıza yaşatamadık malesef bu güzellikleri....Artık ramazanın tadı yok.Kimbilir belkide sadece benim için:((
İftar duası paylaşmak istiyorum sizlerle. Rabbim soframızda okumayı nasip etsin inşallah biz kullarına. Bereketiyle bolluğuyla gelsin ramazan-ı şerif inşallah..

İftarda Yapılacak Duâ
"Allâhumme leke sumtu ve bike âmentu ve aleyke tevekkeltu ve alâ rızkıke eftartu veli savmi ğadin neveytu fağfir limâ kaddemtu vemâ ahhertu."

Anlamı:

"Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, Senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla."

ALİ PAŞA PİLAVI
MALZEMELER:
2 su bardağı pirincç
250 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
3 adet domates
1 tutam maydonoz
tuz
karabiber
ve toz acı biber
YAPILIŞI:
Pirinçleri tuzlu ılık suda yarım saat kadar beklettikten sonra yıkayıp süzüyoruz.Tencereye bir miktar tereyağ ve mısır özü yağını koyup ocağın altını yakıyoruz.Pirinçleri biraz kavuruyoruz.2 subardağı pirince 3 su bardağı ılık su kullanıyoruz.Pilavımızın pişmesi için ocağın altını kısıp kapağınıda kapatıyoruz.Kıymayı bir kaba alıyoruz.Üzerine rendelenmiş soğan sarımsak tuz ve baharatlarımız koyup yoğuruyoruz.Minik minik toplat yapıyoruz.Köftelerin üzerine un serpiyoruz.Bütün köfteleri biraz unladıktan sonra tavaya biraz yağ koyup köfteleri kızartıyoruz.Kabukalrı soyulmuş domatesleri ince ince doğrayıp kızaran köftelerin üzaerine döküyoruz.Pilavı bir kaseye koyup servis tabağına ters çeviriyoruz.Üzerine hazırladığımız köfteli harcı koyup servis ediyoruz.Kıyılmış maydonozla süslüyoruz.Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder