14 Ocak 2010 Perşembe

HÖŞMERİM yada HOŞ MU ERİM?


HÖŞMERİM

BALIKESİR'İN MEŞHUUR TATLISI

Önce hikayesini sonra tarifini yazayım,her ne kadar başka illere ait höşmerim varsa da hepsinin yapılışı ve lezzetinde farklılıklar var,mesela BANDIRMA ve ÇANAKKLE de fırınlanarak yapılıyor hepsi de çok güzel
Geçmiş zamanda BALIKESİR’in bir köyünde(bu konuda çeşitli söylentiler var) köyüne evine dönen bir askerimiz (mehmedimiz) için eşinin o anda evde bulunan malzemelerle heyecanla,özlemle ilk kez uyguladığı tatlıyı eşine kocasına sunarken şöyle bir soru sorar:HOŞ MU ERİM?? Yani güzel olmuş mu beğendin mi?
Zaman içersinde bu soru HÖŞMERİM şekline dönüşmüş yaaa!
Höşmerimi kızkardeşim yaptı sıklıkla yapar sağolsun, bizde afiyetle yeriz
Malzemeler:
4 kg süt,
4 yumurta sarısı,
8 bardak toz şeker,
3 bardaktan 1 parmak eksik irmik,
1 çay kaşığı peynir mayası

Yapılışı:
Süt ateşe konur,parmağı hafif yakacak şekilde ısıtılır,(yoğurt mayalar gibi)
Çay bardağına peynir mayası ve yarım bardak su konur, hızlı bir şekilde karıştırılarak ılık süte katılır ve kapağı kapatılır,
Mayalandıktan sonra tel çırpıcı ile tutan peynir kırılır, içine çırpılmış yumurta sarısı ardından şeker ve irmik konur ve kaynatılır,koyulaşınca ocaktan alınır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder