31 Ocak 2013 Perşembe

LIMON SOSLU ITALYAN CHEESECAKE


Hayirli Cumalar...

Yaz tatilinini bitirdik..ama yaz hala  devam etmekte buralarda :) Bu  haftayi yogun bir sekilde okul hazirligi ile gecirdik..Gecen sene 2,5 ay Turkiye tatili, dondukten 1,5 ay sonrada burada yaz tatili olunca cocuklar bayram ettiler :)  artik normal  hayatimiza tam manasiyla donmus bulunmaktayiz..

Cizkek cok sevdigim tatlar arasindadir...Bir cok tarifte okudugum genelde cogu arkadasimiz ici su dolu bir kabda pisirirerek hazirlamislar..Bilemiyorum kullanilan malzemeden veya yabanci dergilerden denediklerimle vardigim sonuc..Direkt firinda pisirilen cizkekler de hic bir catlama olmuyor..
Ricotta peynirine yakin tuzsuz lor peyniri ile de denerseniz ayni sonucu alacaginizi dusunuyorum..

MALZEMELER
- 150g kepekli veya istedigiz bir biskuvi cesidi
- 50g tuzsuz tereyag, eritilmis

DOLGU ICIN
- 800g ricotta peyniri
-  250g krem peynir
- yarim bardak seker
- 3 yumurta sarisi
- 1 cay kasigi vanilya ozutu (1 paket vanilya tozu kullanabilirsiniz.

 LEMON CURD
- 1 yumurta
- 1 yumurta sarisi
- 1/3 cup seker
- 50gr tuzsuz tereyag minik kup seklinde bolunmus
- 1 limon kabugu cok ince rendelenmis olsun
- 1 limon suyu (ben 1,5 limon suyu kullaniyorum)
Lemon curd tarifini daha once paylasmistim ama tekrar eklemek istedim.

YAPILISI
Biskuvileri ve erimis tereyagini rondo'da un gibi olana kadar cekin.
23cm'lik kelepceli kalibin altina yagli kagit serin ve biskuvi karisimini bastirarak yerlestirin.
Buyuk bir kasede  ricotta peyniri ve krem peyniri mikserde yumusak kivama gelene kadar cekin.
Seker ve  vanilya tozunu ekleyerek cirpmaya devam edin.
Yumurta sarilarini  peynirli karisima teker teker ekleyerek yedirin.
175 derecede on isinmis firinda yaklasik 45 dakika pisirin..sure sonunda firini kapatin ve kapagi hafif aralik bir sekilde kek iyice soguyana kadar icinde  bekletin.
Sogumus olan keki buzdolabina kaldirin mumkunse bir gece dolapta dinlensin tadi tahada guzel oluyor..
LEMON CURD
Tereyagi haric tum malzemeyi kucuk bir sos tenceresine alin.
orta ateste cirparak karistirin.Tereyagini ekleyip bu sekilde cirparak yaklasik 7-8 dakika pisirin.
Sure sonunda kendini toparlamasindan anlasiliyor sosun pistigi.Ocaktan alin ve ilinmasi icin kenarda bekletin.
Ilinan sosu buzdolabina kaldirip iyice sogumasini saglayin.
Agzi kapali bir kabda yaklasik 1 hafta kalabilir hazirlanan sos.

Servis etmeden once limon sosu duzgunce yayin hazir olan cizkekin uzerine...sonrasi mi nefis limon soslu cizkekin tadina alarak kasiklayin :)

Allah, sofralarimizdan  bereketini eksiltmesin cumlemizin..Hayirli hafta sonlari gecirmeniz dilegi ile....









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder