28 Şubat 2009 Cumartesi

Portakallı İrmik Helvası

Helvayı çok severim ve sadece özel bir amaçla yapılan bir yiyecek olarak değil de tatlı olarak kabul ederim.. Bu yüzden de davetli olduğumuz balık sofrasına ne götüreceğimizi düşünürken annem, "hiçbir şey alma, helva yaptım" dediğinde çok sevinmiştim.. Üstelik bu helva değişik bir helvaydı: portakallı.. Portakal kabuğunun hoş kokusu helvaya çok yakışıyor, mutlaka denemenizi tavsiye ederim.. İşte tarif:

Malzemeler:
1 paket irmik
1/2 paket Becel
1/2 paket tereyağı
1 portakal kabuğu rendesi
4,5 su bardağı su
3,5 su bardağı + 4 çorba kaşığı tozşeker

İrmik ve yağı teflon tencereye alıp orta ateşte irmiklerin rengi dönene kadar sürekli kavurun. Bu esnada portakalın kabuklarını ince ince bir kaba rendeleyin ve üzerine suyu ilave edin. Ayrı bir kapta da 3,5 su bardağı tozşekeri hazır edin. Rengi dönen irmiklerin üzerine içinde rende portakal kabukları olan suyunuzu ilave edip karıştırın, ocağın altını kısın ve tencerenin kapağını kapatın. İrmikler suyu çekince 3,5 su bardağı tozşekeri irmiklerin üzerine serpiştirin, karıştırdıktan sonra tencerenin ağzını kapatın. İrmikler şekeri çektikten sonra su salacaktır. Bu aşamada 4 çorba kaşığı tozşeri irmiklerin üzerine serpin ve şeker eriyene kadar pişirmeye devam edin. Ilık servis edin.

Afiyet olsun!

Not: Annem bu fikri bir mevlitte yediği portakal kabuklu un helvasından almış, siz de un helvası ya da irmik helvasında portakal kabuğunu deneyebilirsiniz.. Benim yaptığım un helvası için buraya tıklayabilirsiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder