9 Şubat 2009 Pazartesi

MANTAR DOLMASI VE TAVADA YALANCI SU BÖREĞİ


Bu kaydı ikinci kez yazıyorum sinir ola ola.Çok canımı sıkıyor şu bloğun yazım ayarları.Neyse ya sabır diyorum. Ramazan ayında kaybettiğimiz eltimde ilk kez tatmış olduğum mantar dolmasını dün akşam bende yaptım.Onunkiler kadar güzel olmasada benimkilerde az biraz bişeye benzemişlerdi:)Eltimin eşini ve küçük kızı Sümeyye'yide davet ettim.Barbunya pilaki,pilav,bamya,mantar dolması,pancar salatası böyle bir menüydü benimkide aslında bize göre hazırlanmıştı.Son dakika sofraya oturduktan sonra çağırmayı düşündüm.Hemen alt katımızda oturuyorlar benim kızı(Şeyma'yı) bir koşu gönderdim.Güzel bir akşam yemeği oldu.
MANTAR DOLMASI:
1OO gram kıyma
yarım kilo kültür mantarı
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı margarin
kaşar rendesi
yarım limon
karabiber
tuz
YAPILIŞI:
Mantarların sap kısımlarını çıkarıp bir güzel yıkıyoruz.Limonlu suda bekletiyoruz.Tvavamıza bir yemek kaşığı margarinimizi ialve edip zar şeklinde doğradığımız soğanlarımızı kavuruyoruz.Kıymamızı ilave ediyor ve tuzunu,karabiberini ilave diyoruz.Soğumaya bırakıyoruz.Mantarların içerisini kavurmuş olduğumuz kıymayla dolduruyoruz.Üzerlerine kaşar peynir rendesi koyuyoruz.Domates dilimleri ve biberle tepsiyi süslüyor ve tepsiye 1 bardak su ilave ediyoruz.Alimunyom folyayla tepsimizin üzerini kapatıp fırına pişmesi için veriyoruz.Bizim evde alimunyum folya kalmamış gidip almakda zor geldi açıkcası bu yüzden benim kaşarların üzeri biraz fazla pembeleştiler:)))Siz siz olun alimunyom folya mutlaka kullanın.Denemek isteyenlere afiyet olsun.


TAVADA YALANCI SU BÖREĞİ:
3 adet yufka
2 adet yumurta
100 gram tereyağ(ben margarin kullandım)
soğuk su
sıvı yağ
YAPILIŞI:
Bir tavada tereyağını eritip,ocaktan alıp,ılık hale gelince üzerine yumurtayı kırıyoruzve karıştırıyoruz.Yufkayı tezgaha serip,üzerine fırça ile yağ ve yumurta karışımından sürüyoruz ve ardından ikiye bölüyoruz.Bir kasede beyaz peyniri rendeleyip dereotu,maydonozu doğrayıp karıştırdıktan sonra yufkanın üzerine sepiştiriyoruz.Kestiğimiz yere doğru rulo yaparak sarıyoruz.Tüm yufkalara bu işlemi uyguluyoruz.Tavanın ortasından başlayarak dolaya dolaya ruloyu sarıyoruz.Yufkaların büyük boy tavamızı doldurmasına dikkat ediyoruz.Üzerine çıkacak kadar soğuk su ilave ediyoruz.5 dakika suda beklettikten sonra,elimizle yufkaların üzerini kapatarak bir tarafa eğip olabildiğince suyunu döküyoruz.Üzerine ve yanlara sıvı yağ döküp, orta ateşte alt kısmı kızarınca ters çevirip diğer tarafınıda kızartıyoruz.Bir servis tabağına alıp dilim dilim servis ediyoruz.Afiyet olsun.Tarfi aynı kitapta yazdığı gibi aktardım sizlere denemek isteyenlere afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder