30 Mart 2008 Pazar

Ayva Tatlısı (PDÇSE 20)

İşte bir başka kurtarma operasyonu daha.. Geçen hafta alınan ayvaların çekiciliklerini artırmak için şık bir tabağa yerleştirip gözümüzün önüne koymam bir işe yaramayınca, annemden ayva tatlısının tarifini istedim. Annemin, üzerindeki kaymak yüzünden anca misafirlere yaptığı, bizimse bayılarak yediğimiz ayva tatlısının yapılışı - ayvaların içlerini temizlemeyi ve lohusa şekerini kırmayı bir kenara koyarsak - oldukça kolay.. Bu tatlıyla aynı zamanda sevgili Mucizembenibul'un evsahibeliğini yaptığı PDÇSE 20'ye katılıyorum, kendisine kolaylıklar dilerim.. Gelelim tarife;

Malzemeler:

1 kg. ayva
1 su bardağı şeker
l adet lohusa şekeri (kızılcık şekeri olarak da biliniyor)
1/2 çay bardağı su

Üzeri için:
kaymak ya da krem şanti

Ayvaları yıkadıktan sonra kabuklarını soyun ve ortadan enlemesine ikiye kesin. Çekirdek ve sert kısımlarını kabak oyacağı ya da bıçak yardımı ile temizleyin. Ayvaları tekrar yıkadıktan sonra teflon tencereye geniş tarafları alta gelecek şekilde dizin. Üzerlerine şeker serpin. Lohusa şekerini parçalara ayırıp ayvaların üzerlerine yerleştirin.

Suyu da ilave edip ocağın küçük gözünde ve çok kısık ateşte 1,5 - 2 saat pişirin. Annemin deyimiyle ayvaların piştiklerinde "pamuk gibi" olmaları gerekiyor. Üzerlerini arzuya göre kaymak veya krem şanti ile süsleyin.


Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder