3 Şubat 2010 Çarşamba


AŞURE


Aşure zamanı geçti arkadaşlar ama,yayınlamak istediğim tarifler vardı,bilgisayarım arızalandı derken bu güne geldim.Aşuremin fotoğrafı masum masum bana bakarken başka bir tarif eklemekte gelmedi içimden.Bana aşure yapması çok kolay gelir.Dondurucumda her zaman haşlanmış nohut ve kuru fasulye bulunur,aklıma esince 'haydi bir aşure kaynatayım' derim. Allahtan evdekilerde benim gibi çok severler.Neyse lafı çok uzatmayayım,işte tarifi.
Malzemeler
  • yarım kg.aşurelik buğday
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 2 su bardağı tuzsuz kabuksuz yer fıstığı
  • 1 çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
  • 1 su bardağı kuru kayısı
  • Yeteri kadar toz şeker
Bu malzemelere ek olarak eğer isterseniz küp küp doğranmış elma,3-4 parçaya bölünmüş incir ve portakal kabuğu rendesi koyabilirsiniz ben aşurede bunları tercih etmiyorum.
Üzerine : Ceviz,fındık,nar taneleri
Yapılışı
Aşurelik buğdayımızı akşamdan,tencerede bol sıcak suyla ıslatalıp kapağını kapatalım. Ertesi gün buğdayımızı 2-3 kez iyice yıkayalım ve ocağa alalım.
Hazırda yoksa kuru fasulye ve nohutlarımızıda akşamdan ılık suyla ıslatalım.Ertesi sabah düdüklü tencerede pişirelim.Bu aşamada bazı arkadaşlarım ikisini bir arada pişirmeyi tercih ediyorlar.İkisinin pişme sürelerinin farklı olacağını düşündüğüm için ve genelde haşlanmış bulundurduğum için ben denemedim.
Ocaktaki buğday pişince nohut,kuru fasulye,kuru kaysı ve kuru üzümü ekleyelim.Kaysı ve kuru üzümler yumuşayınca şekerini ekleyelim,biraz kaynatıp aşuremizin kıvam almasını sağlayalım. En son yer fıstıklarını atıp aşureyi ocaktan alalım.
Kaselere koyduktan sonra iri dövülmüş fındık,ceviz ve nar taneleri ile süsleyelim.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder