19 Ekim 2009 Pazartesi

KARIŞIK,BİBER VE KORNİŞON TURŞU

Bana göre kışın sofralarımızı zenginleştirir ve hertürlü yemeğin yanına yakışır turşu.
Karışık turşu için : 2 kg.kelek,2 kg. acur,2 kg.yeşil domates,1 kg.havuç,2 kelle sarımsak,3 su bardağı üzüm sirkesi,yeteri kadar turşuluk tuz.
Malzemelerimizin hepsini iyice yıkayalım kelek,acur ve yeşil domatesleri ikiye bölelim, havuçları iri dilimleyelim,sarımsaklarımızı soyup ikiye üçe bölelim.Hazırladığımız malzemelerimizi karışık şekilde aralara sarımsakları atarak turşu kabımıza koyalım.Diğer tarafta derin bir kapta suyun içine iri tuzu atıp eritelim,sirkesini ekleyip karıştıralım ve turşu malzemelerimizin üzerini geçecek şekilde sirkeli suyu dolduralım.Tuzunu ayarlarken,tadına bakın sirke tadının yanında tuzunu biraz keskin hissedin.Malzemelerimiz fazla hissettiğiniz tuzu çekecek.

Ben tam karışık turşuyu sevmiyorum,biber,salatalık ve lahana ayrı olmalı benim için.Siz arzu ederseniz hepsini karıştırıp yapabilirsiniz.Biber turşusunun yapımıda yukarıdaki tarifle aynı, biberi alırken turşuluk -kıl biber- alın.Çok taze bulabiliyorsanız çarliston biberin turşusuda enfes olur.Yani ben bu biberleri kullanıyorum :)
Kornişon turşusu olmassa olmazımdır.İster turşu olarak tüketin,ister rus salatası yaparken, yoğurtlu ve mayonezli tüm salatalarda kullanabilirsiniz.Malum kornişon turşunun yapımıda yukarıdaki tarifle aynı.
Biber turşusu hariç diğer turşularım nerdeyse olmuş vaziyette,tadına baktım valla nefis :)
Yapmayı düşünüyorsanız tam zamanı,marketlerde ve pazarda bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder