11 Ekim 2009 Pazar

CEVİZLİ KEŞLİ ERİŞTE MAKARNASI

Belki başka yörelerdede biliniyordur bizim keş'imiz.Bizde keşli makarna çok sevilir ve boluya gittiğimde bir kaç tane alıp evde mutlaka yedeklerim :)
Keş : Yoğurt temiz bir bezin içine konur ve suyu iyice süzülür,taş gibi bir süzme yoğurt olur.Sonra içine bolca tuz koyulur,kare,üçgen yada dikdörtgen şekiller verilir.Temiz bir yerde,üzerine temiz bir tülbent örtülerek bir kaç gün kurumaya bırakılır.Bu süre sonra yoğurdun içine attığımız tuz,keşimizin dışını bir tabaka halinde kaplayacaktır,bu keşin bozulmamasını sağlar. Boluda buna 'keş tuzunu kustu' derler.Kullanma aşamasında dışındaki bu tuz tabakası bıçakla sıyrılıp alınır.
Keş : Rendeleyerek yada bıçakla rende yaparak makarna ve böreklerde kullanılır.
Malzemeler
  • Yarım kg.erişte makarna
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • yarım su bardağı dövülmüş ceviz
  • yarım su bardağı rende keş
Yapılışı
Erişte makarnamızı yeteri kadar suda yumuşayana kadar haşlayıp biraz soğuk su ve tuz ilave edip bir kenarda bir kaç dakika bekletip süzgeçe alalım.
Dövülmüş ceviz ve rende keşimizi karıştıralım tereyağı ile kavurmak için harzımızın 3 te 1 ini ayıralım,servis tabağına bir miktar harcımızdan serpiştirelim üzerine haşladığımız makarnanın yarısını dökelim ve tekrar keşli harcımızdan serpelim ve geri kalan makarnayı üzerine dökelim.
Tereyağımızı ve ayırdığımız keşli harcımızı tavaya alıp ocağa alalım ve nar gibi kızartalım. Kızaran harcımıza yarım çay bardağı su ekleyip (tereyağını seyreltmek için bir miktar su ekliyoruz) karıştıralım ve makarnamızın üzerine kaşıkla eşit bir şekilde dökelim.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder