18 Mart 2009 Çarşamba

Yerelması

Dün çalan telefonu açtığımda "Tebrikler!" dedi annem, benden ses çıkmayınca da "bugün ayın kaçı?" diye sordu.. Baktı ki olacak gibi değil, cevanı verdi: "bugün sizin nişan yıldönümünüz!" .. Son zamanlarda çok yorgun olduğumdan bahsetmiştim, işte bu yorgunluk nezleyle beraber artınca özel bir hazırlık yapamadım.. Ben de akşamki sofradan bir zeytinyağlıyı paylaşmaya karar verdim: yerelması..

Tarifi en kısa zamanda yazacağım..

19 Mart eklentisi:

Yerelmasının tarifi:

1 kg yerelması (iyice yıkanmış ve kabukları soyulmuş)
1 adet havuç (yarım ay şeklide kesilmiş)
1 adet soğan
1 yemek kaşığı pirinç
1/2 kahve fincanı su
sıvıyağ
tuz
2 kesmeşeker
kuru nane (üzerine serpmek için)

Soğanı yemeklik doğrayıp düdüklü tencereye alın ve sıvıyağda çok hafifçe soteleyin. Havucu da ilave edip 2-3 dk. daha çevirin. Yerelmalarını, pirinci, tuz ve şekeri de ekleyip güzelce harmanlayın. Yemeğin suyunu da koyduktan sonra düdüklüde 3-4 dk. pişirin. (bu süre her düdüklüde farklı olabilir) Yerelmalarını ateşten alıp üzerlerine gözkararı çiğ zeytinyağı gezdirin ve düdüklünün ağzını kapatarak yemeğin demlenmesini sağlayın. Ilınan yerelmasını buzdolabında soğutup üzerine kuru nane serperek servise hazır edin.

Afiyet olsun!

Not: Annem zeytinyağlı yemeklere pişirme esnasında çok az zeytinyağı koyar, yemek pişince üzerine çiğ olarak zeytinyağı gezdirir ve tencerenin ağzını kapatarak yemeği demlenmeye bırakır.. Örneğin, barbunya, kereviz ve pırasayı bu şekilde yaparız..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder