19 Ocak 2009 Pazartesi

Erzincan Çorbası (Köfteli Erişte Çorbası)

Geçen hafta değişik bir çorba pişirme isteğiyle kitaplarımı karıştırırken Erzincan çorbasına rastladım. Emine Beder'e ait orjinal tarife göre gerekli bütün malzemeler evde hazır olduğundan "işte aradığım çorba bu" dedim ve pişirme sırasında ufak tefek değişikliklerle tarifi denedim.. Sonuçta ertesi güne kalmayan ve size de tavsiye edebileceğim nefis bir çorba oldu.

Malzemeler:
200 gr. yağsız kıyma
1,5 çay bardağı ev eriştesi
5 çorba kaşığı yoğurt
1/2 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağ
3-4 diş sarımsak
5-6 bardak et suyu veya su (ben sıcak su kullandım)
tuz, karabiber, nane, pulbiber


Kıyma, tuz ve karabiberi bir kapta yoğurun ve bilye iriliğinde köfteler yaparak hafif unlanmış tepsiye alın. Tepsiyi hafifçe sallayarak köftelerin unlanmasını sağlayın. (Anneciğimin ekşili köfte yaparım diye hazırladığı bu köfteler dondurucumda hazır olduğu için ben bu aşamayı atladım) Tencerede terayağını eritin ve salçayı ekleyerek yarım dakika kavurun. Sıcak suyu tencereye koyup köfteleri de içine atın ve tencerenin ağzını çok az aralık kalacak şekilde kapatın. Köftelerin pişmesine yakın erişteleri de tencereye alın ve çorbayı kaynatmaya devam edin. Çorbayı ateşten almadan 5 dk. önce sarımsaklı yoğurdu 1-2 kepçe çorba suyuyla inceltip azar azar ve karıştırarak çorbaya ilave edin. Tuzunu da ekledikten sonra bir taşım daha kaynatıp çorbayı ocaktan alın (yoğurtlu çorbalarda çorbanın kesilmemesi için tuz en son eklenmeli). Üzerine nane ve pulbiber serperek servis yapın.

Not: Minik köfteleri boş zamanınız olduğunda hazırlayıp dondurucunuzda saklamanızı tavsiye ederim, gerçekten pratik oluyor.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder