22 Ocak 2009 Perşembe

Annemin Aşuresi

Hani derler ya "her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır" diye, bana göre de herkesin bir aşure yapışı vardır.. Hatırlıyorum, apartman komşularımızın -sağolsunlar- kase kase yolladığı aşureler mutfak tezgahında anneminkilerin yanında yerlerini alırlardı da ben gidip gelip sadece anneminkilerden yerdim. Evet, annemin ne çok sulu ne de çok katı olan aşuresinden başka aşureyi ağzıma koymama gibi bir huyum vardı.. Aslında hala da öyle..

Gelelim annemin tarifine..

  1. Geceden : Yarım kilo buğdayı ılık su ile nişastası gidene kadar iyice yıkayın. Geceden buğdayın üzerine su ilave ederek, kaynamaya bırakın. Bir avuç kayısıyı iyice yıkadıktan sonra ufak ufak kesip buğdaya ilave edin. Ocağı kapatıp tencerenin kapağını kapalı tutarak buğdayları demlenmeye bırakın. Bu arada 250 gr. nohut, 250 gr. fasulye geceden iyice yıkandıktan sonra ılık ve tuzlu suda haşlanır.
  2. Ertesi sabah buğdayları tekrar pişirin, nohut ve fasulyeyi ilave ederek pişirmeye devam edin. 250 gr. pirinci ayrı bir yerde biraz pişirip malzemelere katın. Malzemelerin iyice piştiğine emin olduktan sonra arzuya göre 10 adet inciri sütle haşlayıp ufak doğradıktan sonra tencereye ilave edin. Sarı kuru üzümü de (yaklaşık 2 su bardağı) ilave edin. 1 adet portakal kabuğu rendesini de ekledikten sonra tekrar kaynatın. Gerekirse sıcak su ilave edin.
  3. 2 kg. toz şekeri ilave ederek ve karıştırarak -ki dibi tutmasın-, malzemeler şekeri iyice çekene kadar kısık ateşte pişirin.
  4. Demlenmeye bırakıp, 5 dk. sonra servis kaselerine boşaltın. Üzerlerini arzuya göre tarçın, dolmalık fıstık, kuşüzümü, nar, fındık, ceviz, badem ile süsleyebilirsiniz. (Hemen tüketilmeyecekse bu aşamayı servis etmeden hemen önce gerçekleştirin, aksi halde aşure çabuk bozulur.)
Not: Aşure pişirirken ilave edeceğiniz su mutlaka sıcak olmalıdır.

Afiyet olsun..


Annemin geçen hafta yapıp bize de yolladığı aşureyi biz çok sevdik, umarım siz de beğenirsiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder