8 Nisan 2008 Salı

Ispanak ve Suçluluk Duygusu

Yıllar boyu herkes ıspanağın demir yönünden çok zengin olduğunu sandı. Bu yanılsamanın 1870 yılında yapılan bir basım hatasından kaynaklandığını biliyor muydunuz? Çocukken pek sevmediğim bu sebze hakkındaki gerçeği öğrendikten sonra "ne olursa olsun, sonuçta sebze" mantığıyla çok sık olmamakla beraber ıspanak pişirmeye başladım.

Ispanağın en büyük derdi, malum, yıkaması.. Pazardakilerden farklı olarak markette satılan ıspanaklar önceden "yıkanmış" olduklarından en azından gözle görünür çamurlara sahip değiller, bu yüzden de daha az su tüketimini mümkün kılıp tarafımdan tercih ediliyorlar. Geçen hafta pişirdiğim bu ıspanakları elma sirkeli suda bekletirken sevgili
Emel'in kulaklarını çınlattım, biraz da suçluluk duydum. Neden mi? Buyrun, bir göz atın..

Malzemeler

1 kg.ıspanak

1 orta boy soğan

2 çorba kaşığı pirinç

2 çorba kaşığı sıvıyağ

1 çorba kaşığı domates salçası (arzu ederseniz biber salçası da ekleyebilirsiniz)

1 çay bardağı sıcak su

tuz
yoğurt (servis ederken)

Ispanakların köklerini ucundan keserek sudan geçirin ve elma sirkeli suda yarım saat bekletin. Tencereye (ben vok tava kullanıyorum) yağı alıp rendelenmiş soğanı kavurun. Salçayı da ekleyip 2-3 dk. daha pişirin. Sirkeli suda beklemiş olan ıspanak yapraklarını tekrar yıkayın ve tencerenin içine alarak 1-2 dk. harmanlayın. Annem, sebze yemeklerinde sebzeleri sosla harmanlama işleminin çok önemli olduğunu, yemeğe lezzet kattığını söyler. Ispanaklar söndüğünde tencereye yıkadığınız pirinçleri atın, tuzu ve suyu da ekleyip ağzını kapatın. Pirinçler piştiğinde yemeğiniz hazır demektir.Yoğurtla servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder