26 Kasım 2009 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

Zeytinyağlı Kereviz Çanağı
Kurban bayramı arifesinde sebzeli tarif. Nasıl bir çelişki? Yok değil, kanımca denge kuruyor aslında.
Nedir bu 4 günde yapılacaklar?
-Öpülesi eller öpülecek.. Bir yan yine yarım kalacak, alışan benlik bunu yadırgamayacak.
-Saat kurulmayacak, bu yorgun beden kaçta kalkmak isterse o zaman ayaklanacak.
-Az yenecek çok konuşulacak, bol keseden yeme eylemi gafletine düşmemeye gayret edilecek.
-2 hazinenin doğumgününe hazırlanacak, öpücük birikimi yapılacak.
-Süprizin büyüğü hazır, bayram dönüşü size anlatılacak :)
-Olursa accık uzağa gidilecek, İstanbul'a başka yerden , uzaktan bakılacak !
Hepinize keyifle geçireceğiniz bir bayram diliyorum !
Gelelim tarifimize...
Malzemeler: 
  • 4 adet büyük boy kereviz
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2/3 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 3 adet portakal
  • 3 yemek kaşığı bezelye (Ben Tamek konserve kullandım)
  • su
  • tuz
  • 2 adet kesme şeker
  • üzeri için doğranmış kereviz yaprağı
Kerevizi özellikle çok büyük seçmemiz , rahat çanak şekli vermemiz için önemli.
Kerevizleri soyup yıkayıp, ortadan ikiye bölüyoruz. (hatta ben üçe bölüp öyle çanak yapıyorum, böylece daha çok çıkıyor)  Diğer malzemeleri hazırlarken kararmaması için içine limon sıktığımız su dolu bir kasede bekletiyoruz.
Soğanı çok ufak doğrayıp hazırlıyoruz. Patates ve havucu da minik küpler halinde doğrayıp soğanlara ilave ediyoruz. Oyduğumuz kerevizlerin çıkan parçalarını ufak ufak doğrayıp bezelyelerle beraber diğer sebzelere katıyoruz. Sebzelere zeytinyağının yarısını ekleyerek harmanlıyoruz. Tuz ve şeker ile tatlandırıyoruz.
Tencereye kalan zeytinyağını koyup kerevizleri yerleştiriyoruz.İçlerine sebzeleri pay ediyoruz. Artanları bolca koyabiliriz.Portakalın suyunu sıkıp tencereye ilave ediyoruz. Kerevizlerin yarı beline kadar gelecek şekilde su katıp , biraz daha tuz ile tatlandırıyoruz.
Tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 30 dk kadar pişmeye bırakıyoruz.
Kerevizler pişince servis edeceğimiz tabağa alıp, üzerlerine doğranmış kereviz yaprağı koyarak süslüyoruz.
Afiyetle,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder