28 Şubat 2014 Cuma

HAMSİLİ PİLAV


Akşam balık çorbası ve hamsili pilav yapmaya karar verdim.İşten çıkıp eve gidince hemen girdim mutfağa.Balık çorbasının tarifini daha önce vermiştim tarif burada , bu gün hamsili pilavın tarifini vericem.Hazır zamanıyken bunları mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

HAMSİLİ PİLAV

1 kg. ayıklanmış hamsi
1,5 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet kurusoğan
1 adet kesmeşeker
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı kadar kuş üzümü
1 yemek kaşığı çamfıstığı
1 tatlı kaşığı nane
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı kadar mısırunu
2 su bardağından iki parmak fazla  su

YAPILIŞI:

Pirinci üstünü geçecek kadar sıcak su koyup onbeş dakika bekletin.Yıkayıp süzün.Yağları tencereye koyun eriyince küp küp doğranmış soğanı ekleyip biraz kavurun.Daha sonra pirinci fıstığı katın biraz daha kavurun.Baharatları, tuzu ,şekeri,kuşüzümünü ilave edin.Baharatlar ve tuzu damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.Su ekleyip(iki su bardağından iki parmak fazla) pilavı pişmeye bırakın.Diğer tarafta kullanacağınız kabı tereyağı ile bir güzel yağlayın.Ben 20cm.çapında güveç kullandım ölçüler tam geldi.Ayıklanmış yıkanmış hamsilerin sırtlarını mısırununa batırıp güvece dizin.Mısırunlu kısım dışa gelecek.Kenarlarını yüksek olarak dizin.İçine pilavı koyup yanları ve üstü yine hamsi ile kapatın.200 derecedeki önceden ısınmış  fırında  kızarana kadar pişirin.Yaklaşık yarım saatte pişiyor.Pişince fırından alıp biraz ılınınca servis tabağına ters çevirerek çıkarın.Bizim ev halkı açıkınca ben ılınıp ters çevirme faslını fotoğraflayamadım.İşte bu kadarcık.
Afiyetolsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder