27 Ekim 2010 Çarşamba

mayalı ekmek nasıl yapılır

Mayalı ekmek yaparken dikkat edilecek tek nokta, yoğurulmuş hamuru uzunca bir süre dinlendirmektir. Canınız çekipte şöyle, köy ekmeği gibi mis gibi kokan ve ısırınca ekşi tadını alabileceğiniz ekmek yapayım derseniz, doğru yoldasınız. Ekmek yapımı tek başına bir hobi, öyle bir hobi ki sınırını çizmek mümkün değil. Konu anlaşılan uzun ve derin, en iyisi Sultan'ın bu tarifini dikkatinize alın derim. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
dört bardak un
bir bardak ılık süt
yarım bardak ılık su
bir tatlı kaşığı aktif kuru maya
bir tatlı kaşığı toz şeker
bir tatlı kaşığı tuz

Yapılması
kase içinde süt, su, maya ve şekeri eritin
yoğurma kabına un ve tuzu koyun, karıştırın
ortasını havuz yapın, mayalı karışımı katın
ele yapışmayacak pürüzsüz yoğurun, hamuru top yapın
büyük bir poşete veya kapaklı kap içine koyun,
dolaba kaldırın, dolapta 12 saat dinlendirin, hamuru dolaptan çıkarın, gazını alın
ve şeklini verin, fırın tepsisine koyun, tepsi içinde 1 saat bekletin
üzerine su, yada unla karıştırılmış su sürün, bir çizik atın
önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırının orta rafına sürün.
45 dakika pişirin, soğutun ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder