20 Ağustos 2005 Cumartesi

Şir Börek (Çiğbörek, çiberek, şiborek) - Kahvalti Secenekleri


Merhaba
Hemen her blog yapti şır börek, ben yapmazsam kusur kalir,
ne de olsa tatar geliniyim :)) Bir cok ismi var tatarlar arasinda
bu boregin Çiğbörek, çiberek, şiborek ama genelde icinin etine
su ilave edildigi icin isirdiginizda et suyu akar, o yuzden Şir Börek
diye tabir ediyorlar.
=============================================


Hamur icin:
4 su bardağı elenmiş un,
Yeterince tuz,

İçi için:
350 gram kıyma
2 soğan
Kıyılmış maydanoz
karabiber

Kızartmak için:
2 su bardağı çiçek yağı

Evvela ici soyle hazirlanir; iki baş soğan doğranır, kıyma, tuz, maydanoz, karabiber ve az bir su ilâvesiyle koyu bir bulamaç yapılır.
Hamuru, un, tuz ve su ilavesiyle yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha katıca tutulur. Üzerine nemli bir bez örtülür, yirmi dakika kadar bekletilir.
Dinlenen bu hamurdan, cevizden biraz büyükçe hamurlar alarak bezeler yapılır. Bu bezelerden un serpilmek suretiyle oklava ile bıçak sırtı kalınlığında daire şeklinde yufkalar açılır.
Açılmış yufkaların içine hazırlanan içten koyup kenarları parmak uçları ile bastırılır, tırtıllı rulet veya catalla bu islemi yapabilirsiniz. Kızgın yağda her iki tarafı kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.

benim notlarim: Harci biraz sulu olursa daha makbul oluyor,
yaparken harcin suyu azaldikca su ilavesi yapin.
Kizartmadan once iyice ununu silkeyin, uzerindeki fazla un yag
emmesine sebep oluyor.
Ve yapip hemen kizartin, bekletip kizartilinca ayni lezzeti vermez.

Afiyet Olsun
Zeynep

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder