5 Ağustos 2005 Cuma

FRIED OKRA – BAMYA KIZARTMASI



Geçen gün yazdığım gibi yemekbiz grubunda bu ay Mürdüm Erik ve Bamya vardı. Sıra Bamya tarifine geldi.Aslında dün yapacaktım bu tarifi ancak sıcaklardan öyle zorki mutfağa girmek. Nem çok yüksek İzmir de. Birde Boyun Fıtığınız olunca :) Hiç çekilmiyor:)
Bu tarif aslında Zeynep tarafından yemekbiz grubumuzda yazıldı. Ancak Zeynep artık ! :) bildiğiniz gibi Bamya sevmeyen , hatta dokunamayan biri:)
Meksika da Bamya bu şekilde tüketiliyormuş. Eh Zeynep Bamya ya elini süremediği için bu görevi bana verdi. Dün yapamadığım içinde bana zayıf not verdiğini söyledi. Bugün tüm ağrılarıma rağmen ikinci bir zayıf not almamak için direndim ve akşam üzeri yemeğe yakın yaptım, son bir gayretle resim çektim , ohh dedim. Dersimiz bitmiştir:)
Bu akşam yemeğimizde Sıcak Tavuklu Salata vardı. Bamya kızartması salatanın yanına çok yakıştı. Eşimin haberi yoktu bir anda masada görünce anlam veremedi, ve tadına bakınca "mükemmel harika olmuş" dedi. Diyorum ya evimizdeki Gurme eşimdir. O beğendi , ama bende çok beğendim ve yemekli misafirlerime sunmak için bir tarif daha çıktı.
Zeynep’ ciğim umarım görüntü sizin oradakilere yakındır , ben bu kadar yapabildim:)

Malzemeler
500 gr. Bamya
2 yumurta
1 büyük bardak ayran
1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
Tuz, acı toz biber veya bir kaç damla acisso
½ bardak un
½ bardak mısır unu

Sosu İçin
4 soğan ( halka halka doğranmış )
4 domates ( küp doğranmış )
4 diş sarımsak
1 defne yaprağı
1 kaşık balsamik sirke
1 tutam şeker
Tuz

Yapılışı
1. Bamyaları yıkayın ve ayıklayıp kurulayın
2. Çok iri bamyaları dilimleyerek de yapabilirsiniz
3. Pişirmeden 3-4 saat önce yumurtaları çırpıp,sarımsak tozu, tuz, acı toz biber ve ayranla karıştırın
4. Pişireceğiniz zaman önce sosunu hazırlayın
5. Soğanları soyup halka halka dilimleyin
6. Tavada az yağda karamelize edin, sarımsakları ekleyip 1-2 dk daha çevirin
7. Domatesleri , defne yaprağını, balsamik sirkeyi de ilave edip domatesler iyice ezilene kadar pişirin, tuz ve bir tutam şekeri de ekleyip karıştırın
8. Bamyaları kızartmak için; 2 cins unu, tuzu ve kırmızı toz biberi karıştırın
9. Bamyaları bu karışıma bulayıp bol yağda kızartın
10. Kenarları düz ortası çukur bir servis tabağının ortasına hazırladığınız sosu, çevresindeki düz yere de bamyaları sıralayıp servis yapın

Afiyet olsun
Figen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder