8 Ağustos 2005 Pazartesi

KIŞ HAZIRLIKLARI

Dondurucuya sebze koyma vakti geldi İzmir' de..
Ben zaten yavaş yavaş hazırlık yapmaya başlamıştım. Ama bu Pazar günü yine pazara gittim ve elim kolum dolu dolu çıktım. Bayılıyorum Pazar gezmeye o güzel sebzelerin hepsini alasım geliyor:)

Artık domateslerde ucuzladı ve domatesleri de hazırlamaya başladım. Bu hafta 8 kg. aldım.Bugün yaptım bile.

Dondurucu İçin Önerilerim diye daha önce yemekbiz grubumuzda yazmıştım ve bir çok üyesi olduğum gruplara, buraya da yazıyorum.Vakti olup yapmak isteyenler olursa, bilgi olsun...

Ben yaptığım , elimde hazır olan birkaç sebze örneğinin resimlerini de veriyorum.
Resimleri küçültüp öyle yerleştirdim büyük görmek isterseniz üzerine tıklayabilirsiniz...

Kırmızı Biber; Közleyip soyuyorum. Bütün olarak 3-5 adet seklinde kullanacağım miktara göre poşetlere koyuyorum
Barbunya; Temizleyip, yıkayıp kurulayıp direk dondurucuya.
Bezelye ; Temizleyip, yıkayıp kurulayıp direk dondurucuya.
Patlıcan; Közlüyorum, salata olacak şekilde kesip , suyunu süzgüde iyice süzüp poşetlere koyuyorum. Ya da istediğim şekilde kızartıp dondurucuya koyuyorum. Kışın kızartmalık hazır oluyor. Hatta , patlıcan ve biberleri küçük kesip kızartıp birlikte poşetliyorum hazır oluyor.


Bamya; Temizleyip limonlu suda az haşlıyorum. Poşetlere yada kaplara konup , üstüne yine az limon sıkıp ve domates rendesi koyuyorum hazır olsun diye.Limon yerine Limon Tuzu da kullanıyorum bazen.
Nohut; Haşlıyorum, poşetlere koyup kaldırıyorum Çoğunlukla Pilav da kullanıyorum.Arada yemeğini yapıyorum. Fakat salatalarda da kullanılıyormuş.Bende kullanacağım artık.
Taze Fasülye; Temizleyip kesiyorum ve rende domates ile yağsız tavada soteliyorum, yaklaşık 5 dk. kadar. Sonra soğutup istediğim ölçülerde kilitli poşetlere dolduruyorum.
Pişireceğim zaman soğanı doğradıktan sonra direk buzlu hali ile fasulyeleri atıyorum tencereye. Ve gerekirse yine domates. Ama ben geçen sene domatesi bolca koydum ve kışın pek ekleme gereği kalmadı.

Domates; Bolca alıyorum sezonda hatta fiyatları en düştüğü dönemde .Kabuklarını soyup Rondodan geçiriyorum. Ocağa koyup yağsız bir şekilde kaynatıyorum. Biraz toparlanınca ateşin üstünde kaynar halde iken cam kavanozlara dolduruyorum ve hemen kavanozu ters çeviriyorum. Öylece sabaha kadar bekletiyorum. Bu şekilde hiç hava almıyor. Ve taptaze kalıyor. Koku yok, içinde hiç katkı yok. Ve inanılmaz pratik oluyor. Geçen sene 18 kg. domates yaptım. Tam yaz gelene kadar kullandım. Tüm dondurucumda olan sebzelere, makarna soslarıma yetti.
Püf noktası vermek istiyorum. Bu kadar çok domatesin kabuklarını soymak bir eziyet. Bu eziyetten kurtulmak için ocak üzerinde orta ateşte su dolu tencere bulundurun, domatesleri içine atın 2-3 dk. dursun çıkarın ve hemen zar gibi soyulacaktır. Siz çıkardıklarınızı soyarken yeni domatesleriniz suda bekleyebilir inanılmaz kolay oluyor. Üşenmeyin böyle deneyin mutlaka.

Blog da yayınladığım Paneli İçli Köfte yi yapıp dondurucuya koyuyorum , çıkarıp buzlu hali ile fırına verilebilir, yada yağda kızarabilir.


Sigara Böreği yapıp koyuyorum.Lorlu yapıyorum ben.
Börek;Yapıyorum ya da aldığım bir yer var pişmiş hali ile poşetlere koyup dondurucuya, sonra çay ısınana kadar fırını 100 dereceye ayarlayıp ısıtıyorum.
Ya da Rulo Börek var ya onu pişmeden koyuyoruz. Sonra çıkarıp buzlu hali ile fırına veriyorsunuz tazecik oluyor.



Yine Blog da olan Tepside Orman Kebabı. Onun malzemelerini kızartıp ( patlıcan, patates, köfte,kabak,) hepsini kaba koyup dondurucuya. Sonra yapılacağı zaman tepsiye alınır ve sıcak salçalı su yapılır ve fırına. 10 dk. da yemek hazır.( bunu bana sevgili Oylum hatırlatmıştı sağ olsun)

Bazen Pilav kalacaksa hemen poşetlere konup ileride Yayla Çorbası yapılmak üzere haşlanmış pirinç hazır oluyor.

Mantı alırım hazır atarım dondurucuya

Köfteleri kızartıp istediğim şekilde hazırda bekletiyorum.

Kurabiyelerimin bazıları yapar atarım. Hindistan Cevizli Kurabiye , Tahinli Kurabiye, Lorlu Poğaça. Bunları yapıp pişirip öyle koyuyorum dondurucuya her an el altında hazır oluyor. Kıymalı Patatesli Poğaça yapıp pişirip koyuyorum.

Tahinli Kolay Sarma yapıp çiğ olarak dondurucuya atıyorum. Yine çay olana kadar fırında oluyorlar , üstlerine pudra şekeri serpiyorum

Beşamel Soslu Tavuk yapıyorum. Büyük fırın tepsisi olarak ve yiyeceğimiz kadarını bırakıp kalanını strech folyo ile sarıp, kilitli poşetlere koyup dondurucuya. Sonra mikrodalgada ısıtıyorum

Enginar; Alıp temizliyorum, içini çanak olarak çıkarıyorum ve limonlu suda az haşlıyorum. Sonra poşetlere koyup dondurucuya

Dolmalık Biber; Çekirdekli kısımları temizleyip şapkalarını atmıyorum, kaynar suya koyup 2-3 dk. şoklayıp çıkarıyorum.Kuruduktan sonra yine kullanım şeklime göre adet belirleyip iç içe geçirip poşetlere koyuyorum , sonra yapacağım gün önce iç harcı hazırlayıp , dolmalıkları çıkarıyorum ve hemen içlerini dolduruyorum. Ama oğlum Ulus için zamanında içlerini de doldurup kaldırmıştım , çıkarıp hemen ocağa alırdım tat yine aynıydı.

Yaprak ; Saplarını temizliyorum. Kaynar suya atıp 3-4 dk. şoklayıp süzüp poşetlere koyuyorum. Yapacağım zaman çıkarıp iç harcı ile sarıyorum. Zaten yapraklar erimiş oluyor.
Yine bunu da önceden sarıp dondurucuya atmak mümkün.Ben yapmadım , ama annem arada yapar. Tadı çok fark etmiyor açıkçası.


ve son olarakta , Közmatik diye bir tencere var burada. Ben 3 sene evvel Migros tan almıştım .O gün bugün Közmatik ile ocak üzerinde közlüyorum sebzelerimi.
Ocak batmasın diye de altına Alüminyum Folya seriyorum iş bitince folyo atılıyor , ocak tertemiz.. Bilmeyen arkadaşlarımız içinde bilgi olsun istedim...



Yapacak arkadaşlarımıza şimdiden kolay gelsin...
Sevgilerimle
Figen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder