30 Ekim 2008 Perşembe

Fırınlanmış Biber Dolması

Biber dolmasına çocukluğumdan beri yoğurt eşlik etti; çatal batırarak uzunlamasına ikiye ayırdığım biberin içindeki kıymanın üzerine yoğurdu koyar, afiyetle yerdim. Bu alışkanlığım hala devam ediyor, hele de evde Silivri yoğurdu varsa değmeyin dolma keyfime..

Malzemeler:
1/2 kg. biber
300 gr. kıyma (kavrulmamış)
1 kuru soğan (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı pirinç
kuru nane
domates ve biber salçası (her birinden 1/2 yemek kaşığı)
tuz
karabiber

Sosu için:
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 kuru soğan (rendelenmiş)
1 çorba kaşığı sıvıyağ

Biberleri yıkadıktan sonra üst kısımlarını bıçakla kesin ve içlerini de yıkayın.
Süzülmeleri için ters çevirin ve bir kapta iç harcı hazırlayın. Kıyma, soğan, pirinç, nane, salça, tuz ve karabiberi iyice karıştırıp biberlerin içine tıka basa olmayacak şekilde doldurun. Üzerlerine dilerseniz kestiğiniz üst kısımları kapak gibi oturtun, dilerseniz de birer dilim domates yerleştirin. Tencereye sıvıyağı alıp soğanları öldürün, salçayı ve suyu da ekleyip 1-2 dk. pişirin. Dolmaları da tencereye yerleştirip kısık ateşte pişirin. Dolmaları fırına dayanıklı bir kaba alıp ızgara konumunda üzerlerini hafifçe kızartın.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder