19 Temmuz 2005 Salı

REÇEL - LER


Geçen haftalarda Selçuk’taki bahçemizden gelen şeftaliler vardı ve bir kısmı artık yumuşamıştı. Reçel yapayım dedim. yemekbiz grubumuza sordum.Sevgili Nur Seydak hemen tarif gönderdi. Ve yapmaya başladım. İlk kez kendim reçel yapacaktım. Nur’ a epeyce sorular sordum ve sonuç mükemmel oldu. Onun üzerine 3 kez daha yaptım. Ve son yaptığım Şeftali& Erik karışık. Azar azar vardı elimde ve yine cok yumuşamıştı yenmeyecekti , atılmalarına da razı olamam. Karıştırdım ve oda harika oldu. Tatlı ekşi bir tat.
Eşim artık sen reçel olayını aştın dedi:) Bu yeter bana:)
Sırada Çilek Reçeli var. Onu da grubumuza soracağım:) Yada sizlerden bilen varsa rica edeyim:))

Tarif için çok teşekkür ederim Nur...



Tarifi Nur’un yazdığı gibi aktarıyorum

ŞEFTALİ REÇELİ
Malzemeler

2,5 kg. şeftali
1 kg. şeker
2 su bardağı su ( ben 3 kullandım )
Limon suyu
Vanilya

Yapılışı
Şeftaliyi kaynar suya atıp hemen çıkartın
Üzerlerinden soğuk su geçirdikten sonra kabuklarını soyup çekirdeklerini ayıklayın.
Büyükçe bir tencereye şeftalileri, 1 kg şekeri ve 2 su bardağı suyu koyup bir çubuk vanilya ilave ettikten sonra, şeftaliler yarısaydam oluncaya kadar pişirin. Bir kevgirle şeftalileri tencereden çıkartıp şurubu koyulaşıncaya kadar 15 dakika daha kaynatarak çektirin.
Şeftalileri kavanoza koyup üzerine de şurubu dökün. Kavanozu kapatarak kaldırın.

“İyice soğumadan üzerinde oluşan hava kabarcıklarını kağıt havlu yardımı ile almadan kavanozun ağzını kapatma ” diye not düştü bana Nur :)

Benim notlarım;
Ben direk 1 paket vanilya koydum.
2. yaptıklarımın ölçülerini hep göz kararı yaptım. Eliniz hemen alışıyor zaten damak tadınıza göre şeker ayarlanıyor. Reçel biraz soğuyunca cam kavanozlara koyuyorum ve ters çeviriyorum. Yarım gün kadar öyle bekletiyorum. Kapak böylece çok daha iyi sıkışıyor.



ERİK REÇELİ
Malzemeler
1 kg. erik
1 litre su
1 kg. şeker

Yapılışı
Eriğin çekirdeğini çıkarın ve ikiye kesin. Tencereye, 1 litre su ve 1 kg. şekeri koyun. Orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Erikleri ekleyin ve hafif ateşte kaynatın. Koyulaşınca yarım limon suyu ve vanilyayı ekleyip bir taşım daha kaynatın. Soğumaya bırakın.

Benim notlarım ;
İlk denemede erik reçeli için şeker eşime fazla geldi. Sonrakinde şekeri bir su bardağı az koydum. Eriklerim belki yumuşak olduğu için kabukları sürekli tencerenin üstüne çıktı ve bende o kabukları tahta spatula ile topladım.
Ve Erik özellikle çabuk koyulaşmadı. Bende kapattım ocağı ve balkonda güneşe koydum. 4-5 saat içinde koyulaştı ve kıvama geldi. Dediğim gibi yaptıkça anlıyorsunuz ve eliniz alışıyor.

Afiyet olsun

Figen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder