30 Mayıs 2013 Perşembe

ÇEKİRDEKLİ & ZEYTİNLİ POĞAÇA

Çekirdekli Poğaça

Aniden çaya gelen misafirleriniz için buzlukta saklayabileceğiniz bir tarif. Mis gibi mahlep kokusu ile harika bir ikram önerisi..
Şekillendirdikten sonra tepside buzlukta 1 saat kadar bekletip, daha sonra buzdolabı poşetlerine koyarsanız aniden bir misafiriniz olduğunda ya da canınız çayın yanına farklı bir şeyler çektiğinde tek yapmanız gereken ısınmış fırında yağlı kağıt serilmiş tepside poğaçalarınızı pişirmek olacak. Üstelik hiç çözdürmeden..

Malzemeler:
  • 1 yumurtanın tamamı ve 1 yumurtanın beyazı (sarısı üzerine sürülecek)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (ben mısırözü kullandım)
  • 2 yemek kaşığı oda ısısında yumuşamış tereyağ
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • aldığı kadar un (kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur olmalı, yaklaşık 3-3,5 su bardağı kaldırır ancak birden dökülmemesini öneririm.)
  • İçine dilimlenmiş siyah zeytin
  • Üzerine çekirdek taneleri
Yapılışı:

  1. Fırını 180 derecede ısıtıp tepsimize yağlı kağıt seriyoruz. (Buzlukta dondurursanız direk bu işlemi yaparak pişirebilirsiniz)
  2. Hamuru hazırlamak için bir kasede yumurta,yoğurt,yağlar,tuz,şeker,mahlep,sirke ve kabartma tozunu aldığı kadar un ile yoğuruyoruz.
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp avcumuzda açarak ortasına zeytin koyup kapatıyoruz. Hazırladığımız poğaçaları tepsiye diziyoruz.
  4. Hamurumuz bitene kadar bu işlemi tekrarlıyoruz.
  5. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çekirdek serpiyoruz.
  6. Üzerleri kızarana kadar (yaklaşık 20 dk) fırında pişiriyoruz.
Afiyetle & sağlıkla,


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder