14 Eylül 2012 Cuma

LÜTENİTSA


lütenitsa -aslında acılı anlamına geliyoru ,ama ben acı kullanmıyorum. Veya domates,köz biberli ocakta pişmiş salça denebilinir.Benim için hafta sonu yok,her gün 14.00-15.00 kadar çalışırım ,bu yüzden ,hele bu tip kışlıkları 2 haftaya yayıyorum yapılışını .Biraz zahmetli oluyor,tadını bilen ise her şeye katlanıyor.

1 hafta
-10 kg.kabukları soyulmuş domatesler 4'e bölük yumuşayıncaya kadar kaynattım,ılıdıktan sonra blendırda püre kıvama getirdim ,( sadece et kıyma makinede kıyıp ta yapılır,daha iri olur  ) koyulaşıncaya kadar pişirip ,tuzlayıp,kaynak kavanozlara doldurup ,kapağı kapatarak ters ertesi haftaya kadar bekleyecek . 

2 hafta
-20 kg. salçalık biber kozlenir ,soyulur 
-2 kg.patlacan közlenir ,soyulur

ertesi gün : bu sene fazla yaptığım için,soyduktan sonra saat çok geç oldu, ertesi güne kaldı ,eski buzdolabımda beklediler ,bırakırsam dışarda ekşir.Biberleri el ile parçalayıp yumuşayıncaya kadar kaynattım,ama arasıra karıştırarak .Patlacanları parçaladım ,4-5 kg. soan ince kıyılmış ekledim ,3-4 kg. rendelenmiş havuç ekleyerek beraber yumuşayıncaya kadar pişirdim .Ilıdıktan sonra blendırda püre kıvama getirdim  ,tabi'ki domatesleri unutmadım ,en son onları da kattım,tadına ,tuzuna baktım ,koyulaşıncaya kadar kaynattım,ocaktan almaya yakın (10 dak önce) 1 litre sıvı yağı ekledim. kaynatmam kavanozları, her sene yep yeni kapak kullanırım , lütenitsayı kaynak kavanozların tam kapak alt kısmına (1-2 sm herhalde ) kadar doldurup ,naylon poşetlere ,kapaklar altta gelecek şekilde  doldururum kavanozları ,kalın alt ,üst battaniyeler ile sarırım ,2 gün sonra bile sıcak olurlar,souyuncaya kadar bekler,3-4 gün ,poşetlerle olduğu gibi
raflara dizilir ,2 sene denedim,bir tane bile bozulmadı ...aman nazar deymesin ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder