20 Eylül 2012 Perşembe

girit kabağı dolması


Bilinen girit kabağı yemekleri; girit kabağı dolması, girit kabağı çorbası, girit kabağı silkmesi, girit kabağı kavurması, girit kabağı mücveri, girit kabağı haşlaması ve girit kabağı gratendir. Girit kabağının bütün yemekleri hakkı ile yapılırsa nefis olur, tabakta artırılmaz. Girit kabağının diğer kabaklardan farkı, çok sulu olmasıdır. Bu nedenle, girit kabağı ile yapılan yemeklerde "yemeğe su verilirken" kabağın bırakacağı su da hesaplanması gerekir. Sultan, etli girit kabağı dolmasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
altı orta boy girit kabağı
200 gram kıyma
altı kaşık zeytinyağı
bir soğan
iki domates
bir çay bardağı pirinç
yarım kaşık salça
karabiber, kimyon, kuru nane
maydanoz, tuz

Yapılması
kabakları kazıyın, sap kısmını kapak olarak kesin
içilerini boşaltın ve tuzlu su içinde bekletin
domates ve soğanı soyun, küp olarak doğrayın
dolma içinin hazırlanması
kap içine kıyma, soğan, domates, üç kaşık zeytinyağı
salça, karabiber, kimyon, nane, maydanoz ve tuzu koyun
ardından yoğurun, tuzunu ayarlayın, üzerine pirinci katın karıştırın
kabak içlerine fazla bastırmadan,
ağız kısımlarında bir parmak boşluk olacak şekilde içleri doldurun
ve tencereye dizin ve üzerlerine kapaklarını oturtun
2 bardak sıcak su içine, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı salçayı koyun karıştırın
ve tencereye ilave edin, kalan 3 kaşık zeytinyağını dolmaların üzerine gezdirin
tencereyi bir kez fokurdatın ve kapağını kapayın
ardından ağır ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder