25 Haziran 2009 Perşembe




UN HELVASI




Recep ayının ilk cuma gecesi Regaip Kandili olarak kutlanır.Aslında Kuran'da önemine vurgu yapılan tek kandil gecesi Kadir Gecesi'dir.Diğer kandil gecelerinin sağlam bir delili yoktur. Zamanla gelenek haline gelmiş ve dinleştirilmiştir.Yüce Allah kullarının dualarını boşa çıkarmaz. Bu gece yaptığınız tüm dualarınız kabul,Kandiliniz mübarek olsun.

  • Malzemeler

    200 gr.margarin
    1 çay bardağı sıvıyağ
    3 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 2,5 su bardağı şeker
Yapılışı

200 gr. margarin,1 çay bardağı sıvıyağ ve 3 su bardağı unumuzu tava yada unu kavurmanız için uygun bir kaba alın ve kavurmaya başlayın.İlk etapta yağı fazla gibi gelebilir endişe etmeyin tam kıvamında oluyor.Hatta kavurdukça un kendini salacak ve daha sulu bir kıvam olacak.
Tahta kaşıkla altının yanmaması için sürekli karıştırın,yoksa kimisi çok kararır,kimisi beyaz kalır.
Diğer tarafta 1 su bardağı süt,2 su bardağı su ve 2,5 su bardağı şekeri bir kasede,şeker eriyene kadar karıştırın.
Kavurarak kahverengi rengini aldırdığımız yağ ve un karışımına şekerini erittiğimiz su ve süt karışımını yavaş yavaş ekleyelim.Bu işlemi yaparken tavamızı ocaktan almayalım ocağın üzerinde pişirmeye devam edelim.İlk etapta pütür pütür gibi olacaktır ama endişelenmeyin daha sonra açılacak.Karıştırarak 2-3 dakika pişirelim,Bu aşamada koyulaşmaya başlayacaktır.2-3 dakika pişirdiğimizde kıvamına gelecektir.
Hazırladığımız helvamızı ocaktan alalım ve iki kaşık yardımıyla şekiller verelim.Helvamızı iki kaşık arasına sıkıştırdığımızda şekil vermek kolay oluyor.Denemedim ama eğer evinizde varsa dondurma kaşığı uygun olabilir ama dediğim gibi denemedim.
Şekil verme işlemini sıcakken yapın,soğuyunca şekil almıyor ve dağılıveriyor.
Soğuyunca servis yapın.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder