2 Aralık 2013 Pazartesi

SAVUYER BİSKÜVİLİ MUZLU ÇİKOLATALI PASTA-YILBAŞI PASTASI ÖNERİSİ

Savuyer bisküvili muzlu çikolatalı pasta

Bu tarifi geçen sene blog kızları olarak Fadime'de yaptığımız "Blog Yıldızları Buluşuyor" partisine denk gelen Yasemin ve Esra'nın doğumgünlerini kutlamak için yapmıştım. Bizim grubun pastacı teyzesi Yasemin "ben böyle pasta yemedim" diyerek onore etmişti beni :) Geç kalınmış bu tarifi yılbaşında pasta yapmak isteyenler için yazıyorum. Süslemesini değiştirerek, örneğin mantar ve böğürtlen çikolatalarla üzerini süsleyerek ya da şeker hamurundan çam ağaçları yaparak yılbaşı pastası moduna sokmak son derece kolay olacaktır :)

Malzemeler:

Pandispanya için:
  • 6 yumurta
  • 170 gr toz şeker
  • 130 gr un
  • 1/2 çay bardağı sıkma portakal suyu
  • 1 tutam tuz
Pastacı Kreması İçin :
  • 2,5 su bardağı süt
  • 4 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • 3,5 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 paket yemeklik krema
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağ
Ganaj için:
  • 40 gr sütlü çikolata
  • 40 gr bitter çikolata
  • 1 çay bardağı yemeklik krema
Süsleme ve içi için :
  • 6 adet muz
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1/2 çay bardağı toz fıstık
  • 15 adet kedidili bisküvisi
  • 80 gr sütlü çikolata (Kenar süsleri için)
  • 1/2 çay bardağı toz jöle (sıcak su ile açılmış şekilde)

Savuyer bisküvili muzlu çikolatalı pasta

Yapılışı:
Pandispanya Yapılışı:
  1. Yumurta sarıları ve beyazlarını itina ile ayırıyoruz. 
  2. Cam bir kasede yumurta beyazlarını toz şekerin yarısı ile katı bir kıvam alana kadar çırpıyoruz. Çırparken bir tutam tuz eklenmesi yumurtanın kıvamını daha rahat almasını sağlar. 
  3. Ayrı bir kasede yumurta sarılarını ve şekerin diğer yarısını krema kıvamı alıncaya kadar çırpıyoruz.
  4. Krema kıvamına gelen yumurta sarılarına portakal suyunu ve elenmiş unu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
  5. Daha sonra yumurta beyazlarını da bu karışıma ekliyoruz. Tahta bir kaşık yardımı ile yumurta beyazlarını söndürmeden alttan üste kaşık darbeleri ile karışım homojen bir şekilde birbirine yediriyoruz.
  6. Fırını 170 derece ısıtıyoruz. 23 cm kek çemberinin altına yağlı kağıt koyarak ya da alüminyum folyo sararak düz bir tepsiye oturtuyoruz. 
  7. Hazırlanan karışımı kek çemberine döküyoruz. İçi pişene dek (yaklaşık 25-30 dk) pişiriyoruz.
Not: Pandispanyanın 1 gece dinlenmesi daha iyi bir sonuç verir.

Krema yapımı:
  1. Süt, un ve şekeri bir tel çırpıcı vasıtasıyla iyice karıştırarak ocakta pişiriyoruz.
  2. Kaynama noktasına gelince, koyulaşan kremayı ocaktan alıp, içerisine tereyağ koyup muhallebinin sıcaklığı ile karıştırılarak yağı eritiyoruz.
  3. Kremayı bu şekilde soğumaya bırakıyoruz.
  4. Soğuduktan sonra hazırladığımız bu kremaya yemeklik krema ekleyip yaklaşık 3-4 dk kadar mikserle çırpıyoruz.
Ganaj yapımı :
  1. Çikolataları benmari usulü eritiyoruz. 
  2. Eriyen çikolatayı krema ile çırpıyoruz.
  3. Hazırladığımız ganajın kıvam alması için bir yaklaşık 20 dk kadar serin bir ortamda (buzdolabı olursa daha kısa süre tutulmalı) bekletiyoruz.
Kenar Çitleri için:
  1. Süsleme için belirtilen çikolataları benmari usulü eritiyoruz.
  2. Kedidili bisküvilerinin uçlarını eriyen çikolataya batırıp yağlı bir kağıdın üzerine koyuyoruz.
  3. Çikolata henüz donmadan üzerlerine hindistan cevizi serpiyoruz.
Pastanın katlandırılması:
  1. Soğuyan pandispanyanın üst kabuk kısmını bir bıçak yardımı ile alıp, pandispanyayı üç eşit kata bölüyoruz.
  2. Birinci katın üzerine hazırlanan pastacı kremasından bir spatul yardımı ile sürüyoruz. (en üst kısma da kremadan ayırmamız gerekiyor)
  3. Eşit miktarda muz dizip üzerine ikinci kat pandispanyayı koyarak aynı şeyi tatbik ediyoruz.
  4. Üçüncü kat pandispanyayı yerleştirildikten sonra tüm pasta ganaj ile iyice sıvıyoruz.
Pastanın son şeklinin verilmesi :
  1. Ganaj ile sıvanan pastanın çevresine çikolataya bulanmış kedidili bisküvileri pasta boyuna göre oranlayarak  (bir bıçakla keserek) yanyana diziyoruz.
  2. Pastanın üst kısmına kalan pastacı kremasını bir kaşık yardımı ile dolduruyoruz.
  3. Üzerine muzları dizip sıcak su ile açılmış toz jöleyi muzların kararmasını engellemek adına bir fırça ile muzların üzerlerine sürüyoruz.
  4. Fıstık ve hindistan cevizi ile süsleme yaparak pasta yapımını sonlandırıyoruz.

Afiyetle & sağlıkla,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder