27 Şubat 2011 Pazar

mantarlı pizza yapımı


Pizza'yı pizza yapan hazırlanan hamurun kalitesidir. Üst malzemelerinin seçimi, hamurunun açılması, pişirilmesi önemli olsa da, hamur olması gerektiği gibi hazırlanmazsa pizza yerine açma pide yapmış oluruz. Pizza kalınlığı, büyüklüğü ve üst malzemelerinin seçimi pizzayı hazırlayan kişinin tercihine kalmış bir şey. İstediğiniz boyutta ve istediğiniz malzemeleri kullanarak pizzanızı yapabilirsiniz. Pizzanın çeşitine göre gerektiğinde sos kullanılır. Bu sos domates ya da salça ile hazırlanır ve hamurun üzerine sürülür. Pizza üst malzemeleri bu sos üzerine yayılır. Pizza üst malzemelerinin hazırlanmasında seçiminize bağlı olarak; kavurma, tavuk eti, ton balığı, kaşar peyniri, beyaz peynir, sucuk, salam, sosis, pastırma, soğan, sarımsak, domates, patlıcan, brokoli, mantar, yeşil biber, kırmızı biber, kapari, bezelye, yeşil zeytin, siyah zeytin, mısır ve çeşitli baharatlar kullanılır. Tarifim, mantarlı pizza ile ilgilidir. Sultan, mantarlı pizzasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
400 gr. kültür mantarı
200 gr. kaşar peyniri
üç kaşık zeytinyağ
üç domates, bir soğan
üç sivri biber, iki diş sarımsak
karabiber, pul biber, tuz

Hamur malzemesi
beş bardak un
beş kaşık zeytinyağ
1.5 bardak ılık su
bir tatlı kaşığı tepeli 'aktif kuru' hamur mayası
bir tatlı kaşığı tepeli tuz
bir tatlı kaşığı toz şeker

Yapılması
pizza hamurun yoğurulması
kase içine ılık su, maya ve şekeri koyun, karıştırın
10 dakika süre ile dinlendirin.
yoğurma kabı içine unu eleyerek koyun ve ortasını havuz yapın
içine mayayı ve 5 kaşık zeytinyağını dökün, kenarına tuzu serpin,
bu malzemeleri bir güzel yoğurun ve tek beze yapın
üzerini zeytinyağı ile yağlayın ve kabın üzerini streç kapatın
hamur iki katına çıkınca gazını alın ve yine tak beze yapın
üzerini kapatın ve beklemeye alın

pizza üst malzemesinin hazırlanması
domatesi soyun ve küp doğrayın, kaşarı rendeleyin
soğanı piyaz, sarımsak ve biberi ince doğrayın
domatesleri sotelediğiniz sırada, mantarı ince doğrayın
üç kaşık yağ içinde soğan, sarımsak ve biberi kavurun
üzerine domatesi katın kavurun
ardından, mantar, karabiber, pul biber ve tuzu ilave edin
mantar bıraktığı suyu çekinceye kadar malzemeleri pişirin
ve bu iç malzemeyi soğutun

pizzanın hazırlanması
30 ya da 40 cm. çapında tepsiyi yağlayın
hamuru tepsi içine alın ve bastırarak tepsiye yayın
üzerine soğuk pizza üst malzemelerini kenarda 1 cm. boşluk bırakarak yayın
ve önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırının orta rafına sürün
pizzayı 25 dakika süre ile pişirin, ardından kaşar peynirini üzerine serpin
peynir eriyinceye kadar pizzayı fırında tutun
ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder